fallback

Галъп: Българите остават силни поддръжници на ЕС

Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии са решително малцинство

17:30 | 08.05.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз (ЕС) се възстанови в обичайните си нива, след като през 2016 г. изглеждаше застрашено. Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии са решително малцинство, но дяловете им все пак не са за подценяване. Особено този на толерантно настроените към елементи от комунизма. Това са изводите от изследване на „Галъп интернешънъл“ по повод 9 май – Денят на Европа. Днес, 8 май (за Русия – обикновено 9 май), в повечето европейски страни се отбелязва и годишнината от края на Втората световна война.

В последната година и половина доверието в обобщения образ на ЕС възстанови позиции, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности. Така в първите месеци на 2018 г. 58% от българите споделят доверие в ЕС, а 31% изразяват недоверие. Така българите остават подчертано едно от най-проевропейски настроените общества в ЕС. През 2016 г. имаше няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на бежанската вълна и референдумът, с който Великобритания реши да напусне Съюза. 

Влияние вероятно оказва и по-общото противоборство между Запада и Русия. Въпреки всичко и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен рейтинг, макар и не в познатата степен. А през 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата у нас на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада. През 2017 г. пък в няколко ключови за Европа избори надделяха опциите „за“ Европа и това подобри картината на общественото мнение. Допълнително влияние оказва и европейското председателство. Тоталитарните идеологии и практики 

„Галъп интернешънъл“ зададе два провокативни въпроса, за да провери степента, до която тоталитарните идеологии и практики са възприемани. Въпросите са най-общи и целят единствено да покажат генералните нагласи. Мнозинство от 72% изцяло отхвърля идеологии и практики като нацизъм, фашизъм и подобни. 12% обаче се съгласяват с опцията, че някои неща са приемливи, а 3% ги намират за изцяло приемливи. Най-възрастните у нас, респективно последователите на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи. По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат. Като цяло комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, респективно по-възрастните хора у нас, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики. Проучването е проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода „лице в лице“. Основната част от ежемесечните изследвания на агенцията са независими от външно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
fallback