fallback

Специална марка ще отличава произведените от социални предприятия стоки

Законопроект изчиства неясноти около начините, по които социалните предприятия могат да ползват финансиране от европейски фондове за социално предприемачество

17:06 | 15.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор

Специална сертификационна марка за социалните предприятия, техните стоки и услуги ще отличава социалните предприятия. Държавата чрез Министерството на труда и социалната политика ще я предоставя за безвъзмездно ползване от социалните предприятия, вписани в Националния регистър на социалните предприятия в България.

Това се предвижда в проект на Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, разработен от социалното министерство и публикуван за обществено обсъждане.

Стратегическата цел, която се постига със законопроекта, е обособяването, развитието и насърчаването на стопански отрасъл, който се характеризира със социална насоченост и чиято основна цел е генериране на положителна социална добавена стойност по посока заетост, жизнен стандарт и социално включване на уязвими групи от населението.

В проекта на закон е разписано, че социалните предприятия са основни субекти на социалната и солидарна икономика. Те ще се вписват в Национален регистър на социалните предприятия в България към социалното министерство, като не се предвиждат такси за това. 

В законопроекта се дава определение за социална и солидарна икономика - форма на предприемачество, насочено към една или няколко социални дейности и/или социални цели, осъществявани от предприятия, включително чрез производство на различни стоки и/или извършване на услуги, в сътрудничество с държавата или общините или самостоятелно.

Социалният министър ще създава електронна платформа, чрез която социалните предприятия ще могат да представят дейността си пред заинтересованите с цел бъдещи партньорства и съвместна дейност.

Основен проблем, който се решава от законопроекта, е свързан с преодоляване на съществуващите неясноти за начините, по които социалните предприятия могат да се възползват от наличните финансови ресурси, заделени по правилата на Регламента относно европейски фондове за социално предприемачество и Регламента относно Програма на ЕС за заетост и социални иновации, поради липсата на разпознаваемост на социалните предприятия от страна на инвеститори и финансиращи организации, пише още в мотивите към законопроекта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
fallback