fallback

Менда Стоянова: Ако ни откажат влизане в ERM-2, това ще бъде лош сигнал за ЕС

По думите на председателя на бюджетната комисия в ЕС, ако България не подаде молба за влизане, това ще е сигнал, че се съгласяваме с двойния стандарт

15:37 | 03.06.18 г. 13

Ако на страната ни откажат влизане в "чакалнята" на еврозоната със субективни аргументи, които не са част от условията една страна да бъде член на еврозоната и част от ERM–2, това ще бъде много лош сигнал не само към българите, а към целия Европейски съюз. Това заяви в предаването пред БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

"Ще бъде сигнал за двойни стандарти, сигнал за нееднозначно третиранe. Затова за мен е много важно ние да подадем молбата и да изискаме ясен и категоричен отговор – от политиците и от Европейската централна банка", посочи тя. Стоянова обясни, че думата дали ще бъде приета или отхвърлена страната ни за влизане в "чакалнята" на еврозоната и  ERM-2 - подготвителният период от две години, в който още един път съответната държава доказва, че изпълнява критериите и условията, всъщност е на ЕЦБ, но решението се взема от всички председатели на централните банки на страните от еврозоната и то трябва да бъде единодушно.

"Тоест, практически ако приемем, че ръководителите на централните банки на европейските държави са независими, така, както изискват европейските директиви, така, както ЕЦБ постоянно изисква и от нашата централна банка, независимо от политическата власт, независимо от политическата конюнктура, те би трябвало да се съобразят единствено и само с икономическите и финансовите критерии. Ако обаче в тяхното становище надделеят политически критерии, това още един път ще покаже, че и тези централни банки не са независими от политическата конюнктура на страната си", коментира председателят на бюджетната комисия в Народното събрание. 

Според нея ако не подадем молба, означава, първо, че се съгласяваме с тях, второ, че сме съгласни с двойният стандарт и трето, означава, че ние се страхуваме.

"Още повече, че ако се приложат дори и формалните критерии към настоящите страни-членки на еврозоната, половината от тях няма да отговарят на тези формални критерии, които България изпълнява вече години наред", смята Менда Стоянова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 13.09.22 г.
fallback