fallback

Финансисти: Пенсионната система е неработеща, нужни са промени

Трябва ли да се премахне таванът на пенсиите коментираха Кольо Парамов и Георги Вулджев

10:52 | 05.06.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Сегашната пенсионна система, която се използва повече от 20 години, вече е неизгодна – нито за държавата, нито за пенсионерите. Това коментира в студиото на "България сутрин" на Вulgaria ON AIR финансистът Кольо Парамов.

"Сегашният модел е много тежък за българските пенсионери. Държавата трябва да доплаща доста пари и бюджетът не може да се направи добре. Всички пенсионери са участвали в изграждането на България в последните 40-50 години и в момента не им се отблагодаряваме добре", коментира Парамов.

По думите му пенсионната системата се е запазила заради финансовата стабилност на държавата, но тази стратегия вече започва да губи своя смисъл.

Той препоръча да се преразгледа въпросът с поставянето на таван при получаването на пенсии, както и да се преразгледат оценките за пенсиите.

Според финансиста Георги Вулджев наличие на таван на пенсиите беше необходимост на самата структура на държавното пенсионно осигуряване и този инструмент все още е нужен.

"Съотношението на пенсионер и работещ се увеличава всяка година. Основната причина таванът да не падне за всички пенсионери е големият дефицит в НОИ. Определено има проблем в сферата на пенсионното осигуряване и той трябва да бъде решен скоро“, категоричен е Вулджев.

Investor.bg припомня, че от юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкова, колкото покриват вноските им.  44 хиляди пенсионери, които в момента получават максимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана догодина.

От 1 юли 2019 г. 55 хил. пенсионери ще получат увеличение до новия таван от 1040 лева. Промяната важи само за тези, които тепърва се пенсионират. За всички 56 хиляди българи, които в момента получават тавана на пенсиите, сумата ще остане с лимит.

Може ли да остане извън контрол пенсионната система и да доведе държавата до фискална криза? Трябва ли да се увеличи максималният осигурителен праг? Защо пенсиите не осигуряват минимално ниво на живот в България? Трябва ли преоценка на старите пенсии?

Вижте повече от разговора в студиото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
fallback