fallback

До края на годината ще бъдат сключени договори за нова бойна техника за армията

В проекта за нов тип боен самолет са заложени условия за българско участие

13:53 | 10.06.18 г. 5

Пътните карти за реализация на двата проекта за модернизация на армията (за изтребители и за бронирани машини – бел. ред.) са доста амбициозни и предвиждат сключване на договори до края на годината. Това изисква серозна работа от експертите във всички ангажирани ведомства, каза пред БНР генерал Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в НС и депутат от ГЕРБ. 

Той не потвърди публикация във вестник, според която ще бъдат закупени самолети Ф-16 втора ръка.

Попов поздрави Сухопътните войски за проекта за бойната машина, който предвижда 150 броя специализирана техника за 3 батальонни бойни групи на стойност 1,464 млрд. лева с ДДС. Като абсолютно условие е записано, че българската военна индустрия трябва да участва в поръчката (трансфер на лицензи, сглобяване, интегриране на нови системи у нас).

„Винаги съм бил на мнение, че трябва и трите вида въоръжени сили да се модернизират по една и съща визия, съгласувано, за да можем да развиваме Българската армия", каза Попов.

В проекта за нов тип боен самолет също са заложени условия за българско участие.

Попов е категоричен, че няма да купим само част от необходимото ни оборудване, както е ставало в минали проекти.

Първите два изтребителя трябва да кацнат у нас до 2 години след сключването на договора или за около 30 месеца. Бойните машини за пехотата трябва да дойдат още през 2019 година.

Очаква се да продължи и тенденцията на нарастване на средствата за работната сила в армията, отчете генералът и допълни, че не само заплатите и техниката, но и условията на труд ще продължат да се подобряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
fallback