fallback

Зелената инфраструктура може да ни пази от пороите в бъдеще

Общината трябва да стимулира направата на зелени площи, препоръча инж. Добромир Симидчиев от Хидролиа и бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството

14:09 | 20.06.18 г. 3

В България трябва да преосмислим начина, по който отвеждаме водите и начина, по който ги задържаме. Съществуват добри практики от чужбина, които можем да заимстваме. Това препоръча инж. Добромир Симидчиев, изпълнителен директор на компанията "Хидролиа" и бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria и даде пример с решаването на проблема във Великобритания и Германия.

„В Лондон тече шестгодишен проект, който струва 4,2 млрд. паунда за решаване на този въпрос – решенията нe са евтини и не са прости. С него се избра да се изгради огромна инфраструктура, която да минава под Темза, за да отвежда канализационните води. Той ще струва на английските граждани около 80 паунда на домакинство годишно. Това е единият начин – с големи инфраструктурни проекти. Другият е пример от Дрезден, където залагат на т. нар. зелена инфраструктура, тоест водата да се задържа по всякакви начини –  чрез зелени покриви, площадки, алеи“, посочи инженерът.

Той призова общината и всички, които имат отношение към решаването на този въпрос, е да се стимулира направата на такива зелени площи.

„За мен това е може би единственото решение. Строенето на големи инфраструктури ще реши донякъде проблема, но това е изключително сложно, скъпо и създава други проблеми”, смята Добромир Симидчиев. "В София зелената система е добре развита по отношение на брой паркове, но зелената инфраструктура е това, което ние трябва да развиваме.“

Той посочи, че пороят от началото на седмицата, който наводни над 900 сгради, станции на метрото и подлези в столицата, „изненада със своята интензивност и продължителност“.

По думите на инж. Симидчиев канализацията е работела добре, но множеството отпадъци по улиците са допринесли за нейното запушване. Той смята, че вина трябва да се търси във всички, които изхвърлят отпадъци, а не само в общината.

Защо средствата, отпуснати от държавата за покриване на щетите от бедствия, стигат до потърпевшите толкова бавно? Кой е най-подходящият начин за предпазване на София от наводнения? Кое е слабото място в координацията между Столична община и Софийска вода? Какво трябва да се направи с необлагородените пространства? Какви средства ще се насочат към общините за подмяна на ВиК?

Повече от коментара вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
fallback