fallback

Борисов и Ли договориха Глобален център за партньорство между ЦИЕ и Китай

Според китайският лидер по този начин инвеститорите и предприятията ще знаят какви правила трябва да следват и какви рискове да избягват

12:54 | 07.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China) договориха премиерът Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в рамките на инициативата „16+1“ в София.

„Страните от „16+1“ трябва заедно да направят послание за отвореност. Говорихме вече няколко пъти с премиера Борисов, че трябва да проучим правилата и законите на ЕС и на държавите членки“, заяви Ли Къцян, цитиран от пресслужбата на МС.

Според него по този начин инвеститорите и предприятията ще знаят какви правила трябва да следват и какви рискове да избягват. „Така нашите проекти за сътрудничество могат да се развиват по-бързо и по по-зрял начин. Предложихме да се създаде център за глобално партньорство и сътрудничество, в контекста на глобализацията държавите от 16+1 ще проучат как нашето сътрудничество може да отговаря на правилата на ЕС“, допълни още той.

Ли Къцян посочи също, че съвместните проекти за сътрудничество ще получат много силен напредък, а китайските предприемачи ще имат много по-голям стимул да инвестират в ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов на свой ред каза, че бъдещият център ще подпомогне навлизането на китайски компании, участието им в търгове и процедури в рамките на ЕС, за да не се стига до наказателни процедури и провалени сделки.

Според министър-председателя по-голямото присъствие на Китай като инвеститор и стратегически партньор в българската икономика би изиграло положителна роля и би дало тласък на икономическия растеж. По думите му, спазвайки условията и принципите на ЕС, икономическите отношения с Китай биха довели до просперитета на страните от целия регион.

Българският премиер припомни, че вчера в Министерския съвет бяха подписани десет споразумения, които са израз на желанието на България и Китай за по-задълбочено партньорство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 08.09.22 г.
fallback