fallback

Т. Дончев: Не се интересуваме от китайски кредити и подизпълнители

Отношенията между България и Китай трябва да бъдат пазарни - китайските компании, които инвестират, да поемат част от риска, коментира вицепремиерът

10:02 | 10.07.18 г. 6

Обикновено до този момент китайките инвестиции в проекти в Европа се свеждат или до отпускане на кредит за изграждане, или до осигуряване на подизпълнители, но България не се интересува от това, заяви в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обясни, че не смята това за инвестиции, а стремежът е да се поставят отношенията между България и Китай на пазарна основа - ако китайски фирми искат да инвестират у нас, те да поемат и част от риска. Например при проекти от пътната инфраструктура, на базата на изчисленията на трафика, те да могат да си възстановят направените инвестиции.

Вицепремиерът е убеден, че България може да получи добри условия за кредити от европейски банки по важни проекти и затова страната ни не се интересува от китайски предложения в тази насока.

Дончев оцени форума "16+1" като начин за по-интензивен диалог и търговия между Азия и Европа. По време на тази конференция са направени и много двустранни срещи между представителите на Китай и България, допълни още вицепремиерът. Част от обсъжданите теми са инфраструктурни проекти като тунела под Шипка, както и АЕЦ "Белене".

Рано е за оценки на председателството на Европейския съвет, каза още Дончев. Той допълни, че администрацията се е справила "повече от добре", но дългосрочните ефекти, като например по преговорите за бъдещето на кохезионната политика, многогодишната финансова рамка и европейската перспектива на Западните Балкани, тепърва ще се проявяват в следващите месеци.

Томислав Дончев отхвърли коментарите за трусове в управляващата коалиция, но призна за "вибрации". Според него характеристика на това правителство е, че има противоречия, че "не всички са на един акъл" и това е по-честният коалиционен формат.

По отношение на акциза за бездимните цигари той обясни, че ако има доказателства, че те са по-безвредни от тютюневите изделия, не е редно акцизът им да е един и същ. Акциз се налага на вредни или луксозни стоки, припомни вицепремиерът и посочи, че предложението за налагането му за бездимните цигари се наложило от "грижа за бюджета", а не е лобизъм спрямо конвенционалните цигари.

Дончев посочи, че в редица европейски държави делът на бездимните цигари вече достига 30% от пазара и прогнозите са той да се повиши и до 50 на сто.

Трябва да сме готови да мислим в тази посока, а не да взимаме решение година за година, заяви още Томислав Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:42 | 08.09.22 г.
fallback