fallback

Добивната индустрия в България осигурява 5% от БВП на страната

В минната промишленост са заети пряко близо 25 хил. души, каза проф. Любен Тотев

10:31 | 20.08.18 г. 10

Добивната индустрия допринася за 5% от БВП на страната, заяви пред  Bloomberg TV Bulgaria проф. Любен Тотев, зам.-председател на Българската минно-геоложка камара (БМГК). Преди дни секторът отчете ръст от 11 на сто в общия добив на полезни изкопаеми за 2017 година. 

В минната промишленост са заети пряко близо 25 хил. души, а други 120 хил. са непряко свързани. Доставките на материали осигуряват още около 800 хил. работни места, каза проф. Тотев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Добивната индустрия в миналото, сега и за в бъдеще е гръбнакът на икономиката, защото без добиването на суровини, материали, въглища и други няма как да съществуваме“, коментира той.

Любен Тотев коментира, че навсякъде има липса на кадри, но проблемът не е толкова остър в добивният сектор, където заплатите са с 50% над средните за страната или средно годишно около 19 хил. лева. В университетите има недостиг на зрелостници, но пък браншът разполага с контингент кандидати, които идват от минните райони.

Проф. Тотев каза още, че едно от големите мероприятия, които е провела БМГК тази година във връзка с българското европредседателство, е Европейският минен бизнес форум.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
fallback