fallback

Соломон Паси: Турция ще се ориентира към членство в БРИКС

Разговори за Дъблинския регламент и за мигрантски квоти са безсмислени, твърди бившият външен министър на България

11:15 | 20.08.18 г. 18

Основният въпрос в момента, който блуждае около Турция, е накъде ще поеме страната на Ердоган – дали ще се движи в една посока със Запада, или ще поеме курс към Изтока. В този смисъл очаквам в следващите няколко години Турция да предприеме стъпки към членство в БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). Това коментира в ефира на bTV бившият външен министър Соломон Паси.

Той добави, че страните от БРИКС като формация набират все по-голяма геополитическа сила, а фактът, че няколко от тях са демократични държави, не е за подценяване.

Относно конфликтът между Турция и САЩ в условията на нарастващ популизъм Паси подчерта, че 2016 г. е била изключително специална година. „Тогава Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ, тогава се проведе решаващият референдум, на който бе решен Великобритания да напусне ЕС. Тогава се навършиха и 70 г. от края на Втората световна война и в общи линии вече няма поколение, което да помни трагедиите от тази война. Забравиха се вече грешките, които се допускат в условията на силен популизъм и се повтарят“, обясни Паси. 

Относно информацията, че премиерът Бойко Борисов е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел за мигрантския поток и последвалия отказ страната ни да поема бежанци по подобие на Гърция, Соломон Паси подчерта, че ЕС има абсолютно сбъркана позиция по отношение на миграцията. „Имаме нужда от мащабен план, без който ще сме неспособни да се справим с притока на около милиард африканци през следващите 30 години“, каза дипломатът.

Той подчерта, че разговори за Дъблинския регламент и за мигрантски квоти са безсмислени. Процесът по миграцията трябва да се менажира, не да се спира, категоричен е  Паси. Трябва да изнесем Европа към Африка, за да не внесем Африка в Европа.

"Има достатъчно пари, за да може да се постави акцент върху миграцията от юг. ЕС трябва да окуражи своите компании да изнесат своите производства в Африка и тези технологични центрове да се превърнат в адаптационни центрове”, призова Соломон Паси. Така целта е в Европа да идват само тези, които отговарят на европейските изисквания и които са наясно, че отиват на място, което е с различна култура от тази, с която са свикнали.

Според него ЕС, ЕК и ЕП разполагат с всичко необходимо за подобни реформи, но липсват политическа воля и лидери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
fallback