fallback

На дневен ред е въпросът за връзката на тунела под Шипка с магистрала "Тракия"

Тунелът ще бъде изграден със средства от бюджета или публично-частно партньорство, каза Николай Нанков

12:27 | 05.09.18 г. 6

От тази година е на дневен ред въпросът за връзките на тунела  под Шипка с бъдещата магистрала „Русе – Велико Търново“ и с магистрала „Тракия“. Това каза в рамките на парламентарния контрол регионалният министър Николай Нанков.

Той отчете, че тунелът няма просто да свърже Южна и Северна България и определи бъдещото съоръжение като коридор от Европа към Близкия Изток. 

Освен тунела, трябва да бъде изградена инфраструктура и в Южна България, заяви той.

Нанков съобщи, че работата по обхода на Габрово трябва да приключи до края на годината. През 2019 година ще стартира възлагането на тунела, който ще е с дължина 3,2 км.

Депутатът Донка Симеонова припомни, че решението за изграждане на жп тунел под Шипка е взето в далечната 1897 година от  9-то НС.

„Няма да оттегля оставката си“, заяви пред журналисти в парламента  Николай Нанков, цитиран от БТА. По думите му актът с подаване на оставка е бил абсолютно правилен. 

Той припомни, че е разпоредена проверка с конкретни одити на всички пътища, впоследствие ще се направи паспортизация. Има идеи за информационна система, която онлайн да следи състоянието на инфраструктурата, допълни той.

Министърът заяви, че нова наредба за проектиране на пътищата ще даде отговор на много от въпросите за по-голяма осветеност на пътни възли и кръстовища, за по-високи изисквания към системите за отводняване, зони за безопасност и за гаранционните срокове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 09.09.22 г.
fallback