fallback

Тодор Няголов: В България всяка година се консумира все по-малко хляб

В някои региони цената на хляба е нараснала

09:53 | 10.09.18 г. 2

От началото на август и през септември се наблюдава увеличение на цената на хляба в някои региони с от 5 до 15 стотинки в зависимост от вида на брашното. Най-голямо е поскъпването при тъмните хлябове, по-малко при белите и закуските. Това казва в интервю за „Монитор“ Тодор Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич.

Производителят изтъква, че се увеличиха цената на тока и на природния газ, а цената на брашното е основен фактор.

Той коментира, че засега брашната са качествени, а реколтата е добра въпреки валежите. 

„У нас с всяка изминала година се консумира все по-малко хляб, така че е необходимо и много по-малко брашно. Затова смятам, че реколтата е добра и количеството зърно е достатъчно за страната ни“, отчита той. Тенденцията е от години. Причината по думите му е, че хората или пазят диети, или предпочитат по-специални видове хляб.

Тази година по думите му са произведени около 5 млн. т пшеница при консумация в страната около 1 млн. т. 

В началото на жътвата цената на тон хлебно брашно беше в порядъка на 610-630 лв., а към настоящия момент се търгува между 730-750 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 08.09.22 г.
fallback