fallback

F-16, F-18, "Грипен" и "Юрофайтър" са предложенията за изтребители

САЩ, Швеция и Италия предлагат четири оферти на Министерството на отбраната

15:57 | 01.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В Министерството на отбраната са получени четири предложения от три държави в процедурата за покупка на нов изтребител за армията, съобщиха от ведомството на Красимир Каракачанов при отварянето на предложенията днес.

САЩ предлагат нови F-16 и нови F-18, произведени от американската корпорация Lockheed Martin, Швеция - нов Gripen, произведен компанията Saab, а от Италия е постъпило предложение за употребявани "Юрофайтър". 

Процедурата е за покупка на 8-9 изтребителя на стойност 1,8 млрд. лв. 

Междуведомствена работна група ще проучит предложенията до две седмици и ще ги оцени.

Припомняме, че в края на юни София изпрати искане за предоставяне на предложения до седем държави за осем оферти (Германия, Израел, Италия, Португалия с логистичен пакет от САЩ и Швеция, и Франция). 

От САЩ страната ни искаше оферти за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, както и за употребявани F-16, модернизирани до варианта OFP М6, и втора ръка F/A–18E/F Super Hornet. Португалия трябваше да даде оферта за F-16 MLU OFP М6, което ще бъде с логистичен пакет и въоръжение от САЩ, а от Израел очаквахме предложения за употребявани F-16 C/D, модернизирани до варианта OFP М6. От Италия се чакаше предложение за втора ръка Eurofighter Tranche 1, а от Германия - за нов Eurofighter от последната модификация Tranche 3. Италия бе оторизирана да даде оферта от името на концерна в която участват и двете държави, докато от Франция се чакаше предложение за нови и употребявани Dassault Rafale. От Швеция освен за нови Gripen C/D беше поискано предложение и за употребявани Gripen. Те трябваше да са модернизирани до текущата конфигурация на въоръжение в страните членки на НАТО.

Окончателното предложение за покупката трябва да бъде внесено от вицепремиера и ресорен министър на отбраната Красимир Каракачанов, след което да бъде одобрено от правителството и гласувано в парламента.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
fallback