fallback

Деница Николова: Административните райони няма да се променят

Основният параметър при районирането е населението, обясни заместник-министърът на регионалното развитие

12:24 | 10.10.18 г. 4

Административните райони няма да се променят, новите райони ще служат за отчитане на целите на Евростат – те са статистически райони. Това обясни заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова в ефира на bTV.

Коментарът ѝ е по повод проекта за промени в Закона за регионалното развитие, според които страната се разделя на  четири района – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски.

Николова уточни още, че основният параметър при районирането е населението. „Статистическите райони, съгласно изискванията на ЕК, трябва да обхващат определен брой население“, обясни заместник-министъра. Тя даде за пример Северозападна България, която не отговаря на европейския критерий за население (между 800 000 и 3 млн. души), тъй като населението му вече е паднало под долната граница. 

Според нея деленето на страната е направено и на географски принцип и е обвързано с историческите характеристики и природните особености на районите, което дава възможност за провеждане на дългосрочна и балансирана регионална политика.

Общо 353 млн. лв. са средствата по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., разпределени в три фонда, финансиращи 39-те големи града на страната, съобщи още Николова. Северна България има достъп до над 210 млн. лв. под формата на нисколихвено кредитиране. Средствата се разпределят за проекти, водещи до подобряване на градската среда, модернизация на градския транспорт, спортна инфраструктура, обекти в сферата на културата, изграждане на проекти, генериращи приходи и допълващи развитието на градовете като паркинги, лунапаркове, басейни и т.н.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
fallback