fallback

Калфин: По-висока заплата може да задържи българите в страната

Голяма част от хората търсят по-добро здравеопазване, социална среда и сигурност

10:41 | 15.10.18 г. 25

Работната заплата остава основната причина за това над 1 млн. българи да обмислят да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш социален министър. 

Той посочи, че не само ръст на заплатата би задържал българите у нас. Голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност, каза Калфин в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни.

Наблюдава се увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България. Не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия.

Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, има и такива от областни райони, включително и София.

Според него за българския пазар са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 31.08.22 г.
fallback