fallback

Цветанка Крумова: Цената на ГО трябва да скочи до 6 пъти

Системата бонус малус няма да реши проблемa с недостига на средства за изплащане на обезщетения, твърди експертът по застрахователно право

10:07 | 05.11.18 г. 20

„Цената на застраховката трябва да се качи около 5-6 пъти, системата бонус малус няма да реши този проблем. Тези, които имат пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат много високи суми”. Това коментира в ефира на bTV Цветанка Крумова, експерт по застрахователно право и бивш директор на ЗАД „Аремеец“.

Повод за изказването ѝ са промените в Кодекса на застраховането, внесени от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Предложените изменения слагат таван на неимуществените обезщетения, които застрахователите могат да изплащат на близки на загинали при катастрофа.

Заради широкия обществен отзвук премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Промените касаят реда и условията за определяне на неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

Според Крумова цената на застраховката е пряка функция на размера на обезщетенията. „Ако погледнем статистиката имаме 3800 загинали през последните 5 години, ще са нужни 900 милиона”, обясни тя.

 „Ако кажем, че 5 или 6 пъти се увеличи себестойността на тези застраховки, това означава, че цената на застраховката трябва да се качи 5 или 6 пъти“, каза още Крумова.

Юристът Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи сподели, че не приема предложенията на Менда Стоянова и ГЕРБ за намаляване на обезщетенията при смърт от катастрофа. Според него това е направено за печалба на компаниите за застрахователните компании.

Омбудсманът Мая Манолова също отправи критики към управляващите и начина, по който внасят промените. Според нея не е коректно важни предложения да се внасят с промени между 1 и 2 четене и без обществена дискусия. По думите ѝ извършителят на катастрофата може да бъде осъден да плати голямо обезщетение и така се повдига въпросът защо въобще плаща „Гражданска отговорност”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:23 | 10.09.22 г.
fallback