fallback

Калфин: Всеки четвърти в трудоспособна възраст обмисля емиграция

95% търсят по-добро заплащане, защото заплатите тук за някои растат много бързо, за други са замръзнали, каза бившият социален министър

10:10 | 08.11.18 г. 28

В България не е затихнало намерението за емиграция от страната. Това заяви по БНТ Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика. Той коментира изследване на фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения.

Ако има малко над 4 млн. души в България, които са между 18 и 64 в трудоспособна възраст, всеки четвърти от тях, което е над 1 милион, обмисля варианти за емиграция.

Мотивите основно са свързани със заплатата, но не само. 95% търсят по-добро заплащане, посочи Калфин. По думите му освен работната заплата мотивация за българите да излязат в чужбина са по-добрите социални и здравни системи, както и намаляването на административните проблеми.

Най-масово търсят възможности за емиграция хората със средно образование, които посочват, че биха останали да работят в България за заплата между 1000 и 2000 лева. Висшистите биха останали тук за възнаграждение между 2000 и 3000 лева. Около 10 на сто от хората с настройка да заминат в чужбина казват, че и 3000 лева не са им достатъчни като месечно възнаграждение. 

Според Калфин тези данни показват, че проблемът с по-високите доходи на българите е решим.

Заплатите в България растат, но не равномерно. За някои растат много бързо, за други са замръзнали, отбеляза той. Именно тези неравенства оставят една група, която въпреки розовите статистики за повишаване на заплатите, остава с много ниски доходи от труд и търси варианти за живот в чужбина.

Профилът на търсещият препитание в чужбина е мъж от областен град със средно образование. Нагласите обаче вече обхващат всички възрастови групи, а не само младите. Много причини има за това България най-после да има смислена политика за задържане на гражданите в страната, коментира бившият вицепремиер.

В коментар за недостига на квалифицирана работна ръка и миграцията в Европа Ивайло Калфин посочи, че в България 80% от хората казват, че в никакъв случай не искат чужди работници у нас. По думите му 16% от чужденците идват в България, за да работят, като те обикновено са от Турция, Украйна и Русия. Те обаче не създават трудова заетост, защото е нискоквалифициран труд, отбеляза Калфин.

От страната ни излизат както хора със средно образование, така и много висококвалифицирани.

Калфин коментира и ситуацията в ЕС като заяви, че съюзът преминава през много труден етап. Самото му съществуване е поставен под въпрос, а страната ни има най-голям интерес ЕС да го има, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
fallback