fallback

Ангелкова: На Витоша ще се подменят само лифтове, друго строителство няма да има

Въвежда се задължителен стандарт ISO за достъп на хора в неравностойно положение на плажовете на концесия

09:38 | 09.11.18 г. 1

Работната група, която е създадена към Министерството на младежта и спорта, и трябва да промени в Плана за управление на „Витоша”, цели да подобри достъпа до планината за софиянци. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” по bTV министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя беше категорична, че няма да се допусне безконтролно строителство в планината.

„Планът трябва да се промени, за да се подменят старите лифтове и влекове, за да са безопасни. Друго строителство няма да бъде допуснато. Ще има изключително строг контрол“, бе категорична Ангелкова. 

Предвиден е изключително строг контрол и се гарантира, че ние ще следим за това, допълни тя.

При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове вече ще поставяме като условие за допустимост участниците да представят писмено доказателство, че притежават сертификат ISO 13009:2015, каза още министърът на туризма. Тя поясни, че става дума за въвеждане на евростандарт, който определя общите изисквания и препоръки към плажните оператори, предлагащи туристически и потребителски услуги, включително за достъп на хора в неравностойно положение.

Този международен стандарт е приложим за плажове през сезона за къпане. Той поставя акцент върху значението на съоръженията за посетители с различни потребности. Ние насърчаваме стопаните на ивиците да предлагат повече удобства за плажуващите и през това лято вече имаше 82 плажа с рампи за достъп на хора с увреждания, монтирани от стопаните там, където релефът позволява.

Ангелкова посочи, че през последните години българският туризъм се развива изключително успешно. Ръстът на туристическите визити на чужденци за периода януари-септември 2018  г. е 31% спрямо същия период три години по-рано, което представлява 1,9 млн. повече туристи в сравнение с 2015 г. Общо за 2017 г. чуждите туристи у нас са близо 1,8 млн. повече спрямо 2015 г., като ръстът е 25%.

Министърът цитира данни, според които над 7,9 млн. са туристическите посещения на чужденци в България за периода януари-септември тази година, като отчетеният ръст спрямо същия период на миналата година е в размер на 5,5%.

„Трябва да се изгради допълнителна инфраструктура, освен в съществуващите курорти – Пампорово, Боровец и Банско, да насочим вниманието към зимните ни курорти в Стара Планина. Там има изключително добри възможности и хората се надяват на това, за да може тези региони да дръпнат в икономическото развитие”, каза Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:01 | 11.09.22 г.
fallback