fallback

Хиляди протестираха срещу бедността

Бяха блокирани основни пътища

14:32 | 11.11.18 г. 25

Национален протест се проведе в 36 града в страната срещу високите цени на горивата, съобщи телевизия Bulgaria ON AIR.

Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на цените на горивата в няколко града у нас. Според протестиращите разминаването в цените в различните градове е фрапиращо. Недоволството в повечето областни градове започна в 11:30 ч., като бяха блокирани основни пътни артерии.

Затворен бе пътят за Перник, движението по магистрала "Люлин" бе спряно. Поетапно автомобилите се пропускаха от протестиращите и след това движението отново се спираше. Колоната от автомобили се насочи към София, за да се включи в протеста в центъра на столицата, който започва следобед.

Най-късно ще започнат да се събират във Велико Търново - в 18 часа. Очакват се сериозни затруднения в трафика привечер, когато традиционно движението по пътищата в страната е натоварено. 

Край Бургас коли и мотори блокираха за кратко движението по автомагистрала "Тракия" в посока София. Преди това шофьори и членове на мото клубове се събраха пред голям супермаркет в края на града.

Протестиращите се оплакаха от репресия от страна на униформените. Полицаи проверяваха личните документи на шофьорите и връчваха фишове за неплатени глоби. Недоволството беше насочено не само срещу високите цени на горивата, но и срещу цялата политика на правителството.

Близо хиляда души в Шумен се включиха в националния протест. Те се обявиха срещу по-високите данъци и застраховки за автомобилите. Протестиращите оставиха колите си на паркинга на "Арена Шумен" и блокираха пеша двете кръгови движения край залата. Протестът продължи с автошествие през града.

Над 1000 души във Варна поискаха оставката на правителството, предаде bTV. Те се събраха пред общината, след което блокираха близкото кръстовище. Последва шествие до Аспаруховия мост, който също остана затворен за около половин час. 

В Пловдив участниците бяха стотици. Към недоволните се присъединиха и рокерски групи.

В Благоевград 200 коли блокираха с шествие пътя за Гърция. Там също има мотористи. В проявата се включиха и хора от Дупница и Гоце Делчев.

Пътят за София бе блокиран при Дупница. Демонстрантите играха хоро, също така запазиха минута мълчание.

В Стара Загора над 100 коли тръгнаха към Индустриалната зона, за да блокират водачите им и техни съмишленици пеша пътя за Казанлък. По-късно те затвориха магистралата.

В Ямбол стотици се събраха на протест за втора поредна седмица. Присъстваха хора от всички възрасти, които поискаха от държавата по-ниски цени на горивата и по-високи доходи. Протестиращите преминаха в мирно шествие по улиците на града. В Сливен протестът тръгна в 11 часа от Дамарски мост през централните булеварди на града. Хората от двата града също се качиха на магистралата.

Над 100 автомобила шестваха протестно днес по няколко централни артерии на Силистра. Нов митинг-протест е предвиден и за началото на следващата седмица, този път пред сградата на областния управител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
fallback