fallback

Проф. Константинов: Протестите не са фактор, който ще свали правителството

Заради изборите за евродепутати и местна власт през 2019 г. Бойко Борисов няма да подаде оставката на кабинета, коментира социологът

10:46 | 21.11.18 г. 4

Протестите не са фактор, който ще свали правителството. Те не са от глад и са съзнателно обмислени. Въпреки натиска на опозицията правителството ще остане. Това заяви проф. Михаил Константинов пред bTV.

Според него сегашното правителство е подложено на троен натиск. От една страна са протести на хората, до голяма степен неорганизирани. От друга - натиск и атака на политическите противници, главно от БСП. Третата - правителството се бори със собствената си глупост.

"Защото това, което се развива в малката коалиция, е проява на кристална политическа глупост. Те не могат да си сдържат нервите, очевидно, те се държат не като политици, а като махленски спорещи", е мнението на Михаил Константинов. Той обаче е категоричен, че премиерът Бойко Борисов няма да хвърли оставката на кабинета.

Той припомни, че през 2019 г. предстоят два важни избора – през май са евроизборите, а през октомври изборите за местна власт. Освен това изтича и мандатът на главния прокурор и предстои избор на нов държавен обвинител №1.

"И нека не се подценява силата на президента, той не е слаб. Той може и да не подпише указа за главен прокурор. При това сегашният президент показа, че иска да използва силата си”, каза още Михаил Константинов и напомни, че в България има Конституция и глобална промяна може да се случи само с Велико народно събрание, което обаче не става от днес за утре.

По думите на проф. Константинов има голяма опасност от подмяна на вота с електронно гласуване, като най-много тя ще дойде от циганските гета и българите в Турция.

“При интернет гласуването не знаете кой стои от другата страна, гласува някой, който знае кодове”, посочи професорът и напомни, че дори в Германия се въздържат от електронно гласуване. Той припомни, че от 2015 г. Русия и Северна Корея са обвинявани, че хакват изборите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
fallback