fallback

Красимир Дачев: Ситуацията за бизнеса е стабилна

Държавата трябва да регулира процеса на образование и да субсидира професии, за които има икономически интерес, посочи собственикът на "Свилоза"

16:36 | 22.11.18 г. 2

В бизнеса има неизбежни флуктуации. Обстановката за момента обаче е положителна, причина за оплаквания няма, тъй като трендът като цяло е възходящ.Това е мнението на Красимир Дачев, мажоритарен собственик на „Свилоза”, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Когато се вижда, че в една държава има стабилност и то в рамките на няколко години, инвеститорите се насочват към нея. И обратното, никой не прави инвестиции в нестабилни държави. Необходимо е обаче време“, посочи бизнесменът, чието дружество е сред лидерите на Балканите и в Европа в целулозно-хартиената промишленост.

Според Дачев липсата на обучени хора остава основно предизвикателство за българския бизнес.

„Държавата трябва да влезе в ролята си, защото тя има инструментариума, с който може да регулира процеса. България трябва да спре да субсидира всеки, желаещ да учи, и да се насочи към подпомагане само на тези професии, за които има икономически интерес. За момента държавата е парцелирана в това отношение. Образованието не се интересува от какво има нужда икономиката и затова се плаща многократно за обучение“, коментира той.

Според Дачев наемането на хора с увреждания е „хубав процес”, но въвеждането на квоти в тази насока не е правилно.

„Управлението на компаниите не може да бъде административно. Не е редно държавата да определя кой да бъде назначен и кой освободен. Основният фактор е пазарът“, категоричен е предприемачът.

Вижте целия разговор във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
fallback