fallback

П. Андронов: Лихвите ще се вдигнат, да се готвим за забавяне на икономиката

Доходността на депозитите най-накрая ще се повиши, коментира председателят на Асоциацията на банките в България

11:15 | 06.12.18 г. 6

Краят на ниските лихви идва не само в България, но и навсякъде. За това предупреди председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов.

Европейската централна банка вече обяви, че ще започне лихвен растеж през втората половина на 2019 г., което ще се пренесе и при нас. Ориентир е и политиката на Фед. „Федералният резерв на САЩ започна процеса на корекция през декември 2015 г. и оттогава на 8 стъпки по 0,25% се увеличи от 0 до 2% лихвата по доларите. Вероятно ЕЦБ ще следва такъв плавен преход”, прогнозира банкерът пред bTV.

По думите му това ще има различни ефекти: „Най-сетне нулевите лихви по депозитите ще се заменят с нещо положително, но за кредитополучателите това няма да е добра новина”.

"Колкото и незначително да е това увеличение, всички трябва да го имат предвид. Всеки да има едно на ум, че все пак ще има ефект върху техните плащания и трябва отсега да се разчита правилно", предупреди Андронов. Колкото и незначителна да изглежда тази корекция, все пак е допълнителен разход, каза банковият експерт.

Печалбите на банките растат, към момента българите държат малко над 76 млрд. лева в банковия сектор. Българите продължават да държат основната част от спестяванията си в банки, което обаче не означава, че не инвестират. От последните години потребителската и инвестиционната активност на българите днес е най-висока, коментира банкерът.

Петър Андронов беше категоричен, че нашата банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. Според него страната е атрактивна за инвеститорите заради ниската цена на труда, стабилните фискални параметри, както и ред други фактори.

Предстоящите проверки на качеството на активите на български банки е стандартна процедура на ЕЦБ. Тя има нужда да се запознае и да постави своята независима оценка на банковия сектор у нас, така че да знае какво ще контролира в бъдеще при влизането ни в банковия съюз и „чакалнята“ на еврозоната, обясни Андронов. Резултатите от този преглед ще бъдат съобщени през юни-юли.

Според Андронов трябва да сме готови за забавяне на икономиката в глобален план, защото вече има „прегряване” в САЩ и Европа, а зад Океана скоро ще отбележат 10 г. растеж – 80-годишен рекорд, след който няма как да не се навлезе в следващата фаза – забавяне. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
fallback