fallback

Икономически растеж от 4% очакват от АИКБ при внос на кадри

На пазара на труда у нас има пълен недостиг на всякакъв вид персонал, каза Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България

10:30 | 14.12.18 г. 9

На пазара на труда у нас има пълен недостиг на персонал, не само квалифициран, но всякакъв вид персонал. Това беше основният проблем за българския бизнес през 2018 г., вероятно той ще остане валиден и през следващата година. Това каза Милена Ангеловаглавен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

На практика заетостта в момента е достигнала своя максимум и много трудно се назначават нови хора, просто защото такива отсъстват. Безработицата е на т. нар. санитарен минимум, тоест на пазара на труда има само хора, които така или иначе не биха желали да стъпят или много трудно биха се съгласили да стъпят на пазара на труда. Българският бизнес търси над 100 000 души, които според нас в краткосрочен план могат да бъдат осигурени единствено от внос, посочи Ангелова. 

Очакваме в следващата година безработицата да бъде 4,8%, което означава, че с 0,3% ще се увеличи коефициентът. Това доказва нашата теза, че на практика отсъстват кадри на пазара на труда, каза още Ангелова. И допълни, че в същото време младежите не се квалифицират по търсени от бизнеса професии масово поради различни причини – мода, неразбиране на това, което е важно за българската икономика, стигматизацията на математическите и техническите специалности, защото са доста трудни. Търсят се много кадри в сферата на машиностроене, електротехника, пътно строителство, лекари, транспорт, спедиция.

Очакваме икономическият растеж през следващата година да продължи, като за нас недостигът на квалифицирани кадри и въобще на всякакви кадри е задържащ фактор. Вярваме, че ако се осигурят повече кадри на пазара на труда в България, нашият икономически растеж има потенциал да премине психологическата бариера от 4%, което е много важно за страната, отбеляза още гостът.

Ако веднага не вземем някакви мерки и ако не се спре с това негативно говорене, че българските работодатели не могат да намерят кадри, просто защото не са готови да плащат достатъчно, то тогава украинците ще отидат в Полша, там са вече почти 2 милиона, всички възможни кадри изтичат също към Западна Европа. България трябва да се конкурира, да се обърне манталитетът с целия ЕС за кадри, смятат от АИКБ. Преди 5 години беше по-лесно, а сега трябва наистина да се действа веднага, защото от 1 януари ние се конкурираме с германския пазар на труда, където се търсят 1 млн. души.

Най-застрашени в България от недостиг на кадри са икономически сектори, които генерират икономически растеж и генерират конкурентоспособността на страната. Това са металообработващите професии в машиностроенето, в електротехниката, в електрониката, във високите технологии. Точно тези, в които България все още има сравнителни предимства и генерира доста сериозна част от нашия износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
fallback