IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските фирми навлизат на българския пазар предпазливо, но устойчиво

България е интересна туристическа дестинация за Китай, каза Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие

10:22 | 18.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китай има проекти в Северна България, които са с инвестиции в лозя и производство на вино, има различни проекти в областта на зелената енергия. Това е едно предпазливо, но устойчиво навлизане на китайските фирми на българския пазар. Това коментира Десислава Дончевапредседател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Китай иска да развива и туризма. Ние сме интересна туристическа държава за тях. Това е сектор, който подлежи на прогрес, посочи тя.

От страна на България има интерес за инвестиции в IT сферата, както и за изграждане на логистични бази в Китай. Увеличава се и вносът на потребителски стоки.

"Днес е знаков ден за развитието на китайската икономика – 40 години от отварянето на китайската икономика и началото на редица капиталистически реформи. Реформи, които преди 40 години дават старт на развитие на ново общество в социално и икономическо отношение”, каза Дончева.

По думите й не може да се говори за задушаване на частния бизнес, “защото китайският прогрес продължава да се приема за чудо с изключителна подкрепа на държавата към частния сектор, а също така и регионален принцип на подкрепа на различни бизнеси".

"Реформите в Китай изграждат социализъм. От една страна – силна партия, и от друга – силна икономика. Така тези две линии се следват вече 40 г. Китай се отваря както за инвестиции навън, така и да приема инвестиции. Има много предимства и незаети ниши. Финансовият сектор може да бъде много добре развит, застраховане и секторът на услугите", уточни Десислава Дончева.

Това, което тепърва предстои да се развива в Китай и е отворено за външните инвеститори, един финансов сектор би могъл да бъде много добре развит, секторът на услугите, например застраховане.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още