fallback

Швеция изрази разочарование от решението на България по въпроса с изтребителите

Предложихме на България 10 нови изтребителя, които са съвместими с изискванията на НАТО, се казва в официална позиция

10:29 | 23.12.18 г. 9

Швеция изрази разочарованието си от решението на България да се откаже от сделка със самолетите Gripen.

В петък вечерта Министерството на отбраната обяви, че ще иска мандат от правителството и Народното събрание да проведе преговори със САЩ за закупуване на техните изтребители F-16.

"С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители", заяви след решението Йоаким Валин, директор "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV), който водеше преговорите с България за продажба на самолетите Gripen.

"В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност. В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ. Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen", заявиха още от Швеция.

Държавата предложи на България 10 нови изтребителя, които са съвместими с изискванията на НАТО и са в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка, се допълва още в позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
fallback