fallback

Имаме споразумение с Виена за обучение на наши лекари по белодробни трансплантации

Всяка година петима български пациенти ще могат да пътуват във Виена за белодробна трансплантация

14:49 | 25.01.19 г.

Всяка година по петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще бъдат трансплантирани във Виена. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация по градна хирургия и белодробни трансплантации. Срещата се състоя в Министерски съвет днес, предава БТА.

Подписано е споразумение за обучение на български лекари в областта на белодробните трансплантации, каза още той. Лекарите ще бъдат от болница "Св. Екатерина" и Военномедицинска академия. След трансплантациите състоянието на пациентите ще бъде проследявано в "Св.Екатерина", допълни министър Ананиев.

Споразумението вече е изпратено до "Евротрансплант", уточни Ананиев и допълни, че в близките дни страната ни ще направи официално заявление за членство в организацията.

Министър Ананиев каза още, че белодробните трансплантации биха могли да се извършват в България в началото на 2021 година.

Искаме да направим белодробна трансплантация и в България, каза проф. Клепетко. Задача на обществото е да осъзнае колко важно е да се даряват органи. И в миналото сме се опитвали да помогнем на България, Виена има голям опит да помага на други държави в обучението на специалисти за такава трансплантация, допълни той. Във Виена сме обучавали специалисти от Чехия, Унгария, Словения и Гърция и се радвам, че и България се включва в осъществяването на този голям проект, каза още проф. Клепетко.

Изграждането на такава система е комплексно и ще има нужда от подкрепа от най-високо място в държавата, допълни той и изрази задоволство от разговора с министър Ананиев и премиера Бойко Борисов. Виждам, че България разбира и споделя важността на този проект, но разбира се белодробната трансплантация се нуждае от комплексна терапия, което не може да се изгради за няколко месеца, а за около две години, добави проф. Клепетко.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е наградил със Златен почетен знак на Министерството на здравеопазването /МЗ/ Първа степен с лента проф. д-р Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетска болница Виена (АКХ).

Отличието се връчва на проф. Клепетко в израз на признателност към професионалното му отношение, хуманност и ефективна работа с българските пациенти и медицински специалисти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 09.09.22 г.
fallback