fallback

Калоян Стайков: Кредитите растат заради благоприятното развитие на доходите

В момента фирмите са изправени пред по-висока конкуренция на пазара, което ги принуждава да инвестират, твърди икономистът от ИПИ

09:55 | 28.01.19 г. 9

Кредитите растат заради благоприятното развитие на доходите. Това коментира в ефира на БНТ икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Изказването му е по повод доклад на Българска народна банка (БНБ), според който има по-голям от очаквания ръст на кредитите както за предприятията, така и на ипотечните заеми за гражданите. От Централната банка предупредиха, че не трябва тези кредити да се увеличават по-бързо, отколкото растат доходите, защото това може да доведе до затруднения при тяхното връщане.

Според икономиста в момента се наблюдават две основни тенденции при кредитирането – едната е свързана с покупката на собствено жилище, а другата в инвестирането в имоти с пазарни цели. 

Той уточни, че обикновено силното търсене води до повишение на цените, каквото има и в момента. „Засега ситуацията не е притеснителна и е малко пресилено да се говори за ръст на необслужваните кредити. БНБ просто дава ранни сигнали за потенциални рискове, както прави всяка година“, добави икономистът.

Той предупреди, че хората, които възнамеряват да теглят кредит, трябва да се отнасят със сериозно отношение и внимателно да планират особено ако кредитът е дългосрочен.

Ръстът на лихвите е следствие от политиките на ЕЦБ, той се очакваше, но са възможни и по-продължителни икономически спадове, посочи Стайков.

Той посъветва хората да се интересуват от дългосрочната перспектива, когато прибягват до кредити, да бъдат по-консервативни в разходите си през следващите една-две години.

Според него фирмите са изправени пред по-висока конкуренция на пазара, което ги принуждава да инвестират. „За да покрият липсата на инвестиции, някои от тях използват взетия кредит за оборотни средства, а докато други за разширяване на работния процес“, обясни още икономистът.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 11.09.22 г.
fallback