fallback

Елена Йончева изнесе звукозапис за финансови нарушения Боил Банов

Депутатът от БСП твърди, че министърът на културата опрощава неустойка за 700 хил. лева на фирмата строител на втория и третия етап от Ларгото

11:44 | 30.01.19 г. 8

Депутатът от БСП Елена Йончева изнесе звукозапис, на който според нея се чува гласът на министъра на културата Боил Банов. По думите ѝ от записа става ясно, че в качеството си на зам.-министър на културата през 2016 г. опрощава неустойка за 700 хил. лева на фирмата строител на втория и третия етап от Ларгото, тъй като се е забавила със строежа. Записът беше пуснат пред медиите по време на пресконференция в централата на БСП, съобщи БТА.

Записът беше около 3,5 минути, но от БСП обещаха да предоставят пълния запис, без монтаж. Разговорът бил записан от "служител на министерството на културата", а самият разговор бил воден от кабинета на министъра на културата - през март, 2016 година.

“Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени – колкото по-зависими са, толкова повече се издигат”, заяви Йончева и попита дали Банов има по-голям личен интерес от декларирания в разговора.

Депутатът от БСП Пенчо Милков каза, че управляващият орган по проекта е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а средствата са европейски и "няма начин МРРБ" да не е било в течение. Милков добави, че от БСП веднага ще подадат и сигнал до прокуратурата, както и до ОЛАФ. На първо място щял да бъде сигналът до ОЛАФ.

"В тази ситуация категорично настояваме за оставката на министър Банов", подчертаха от БСП. На въпрос какво печели Боил Банов от схемата Елена Йончева препрати към самия Банов. А относно записа тя посочи, че той е направен като застраховка, защото служителите, които подписвали документите, знаели, че те са незаконни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 10.09.22 г.
fallback