fallback

Преглед на печата за 02 февруари

09:18 | 02.02.19 г.
Автор - снимка
Създател

В. Стандарт

Сметките за парно с до 100 лева нагоре

Сметките на софиянци за парно за декември са с до 100 лева на горе.

„Миналата година за последния месец на годината платих 150 лева. Тази година „Топлофикация“ ме изненада с фактура за 243 лева“, оплака се читател в редакцията на „Стандарт“. По думите му, заради двойния скок на тарифите – през юли и през октомври, много хора от неговия блок са се отказали от централно отопление. Сега сметката за топлинната енергия се разпределят между останалите съседи. Освен това декември 2018 г. е бил по-студен от дванайстия месец на 2017-а, затова се е наложило топломерите да се нагласят на по-висока степен.

Засилен интерес към застрахователен семинар

При засилен интерес се проведе семинар на тема „Проблемите на застрахователното право в контекста на новите изменения на Кодекса за застраховането. Практически насоки”. Организатор на събитието беше Обучителен център “Темида”.

Основната цел на обучението бе да се направи детайлен анализ на последните промени в Кодеска за Застраховането, както и заинтересованите лица да получат практически насоки по тяхното прилагане.

Адвокат Николай Димитров представи подробно пред участниците промените в Кoдекса за застраховането след Тълкувателно решение № 1/2016 по тълк. д. № 1 по описа на ВКС, ОСНГТК за 2016 г., относно разширения кръг от лица да получат обезщетение за търпени неимуществени вреди от причинена смърт на техен близък – причини за тяхното гласуване, законодателни цели, правни последици и срок на действие.

В. Монитор

През януари едва 30 шофьори без винетки са глобени

С амо 30 шофьори са платили глоби за липсата на е-винетки по родните пътища, стана ясно от отчет за дейността на Агенция “Пътна инфраструктура” за първия месец след въвеждането на новата система за таксуване за движение по републиканската пътна мрежа.

На нарушителите са съставени 23 акта за налагане на административно нарушение. Това означава, че шофьорите са отказали да платят глобата си и затова са отнесли акт.

2500 анкетьори ще броят фермерите догодина

2 500 анкетьори ще бъдат обучени и наети за преброяването на земеделските стопанства в България, е записано в в проект на закон, одобрен на последното заседание на правителството.

 

Информацията за фермите ще бъде събирана чрез посещение на място и попълване на въпросници на хартиени бланки и ще ги въвеждат онлайн в разработения софтуер за преброяването. Работата на анкетьорите ще бъде следена от около 250 контрольори и подпомагана от придружители. Очаква се да бъдат преброени около 200 000 стопанства, които отговарят на прага за земеделско стопанство, и около 100 000, които са включени в списъка за анкетиране и са под прага или са прекратили дейността си. По-големите стопанства, които са около 10% от всички се очаква да се преброят онлайн, а останалите с анкетьор. Средното време за попълване на анкетата ще е 30 минути. Преброяването ще трае от 1 септември до 18 декември 2020 г.

Желязков удължи отново срока за оферти за летище София

Транспортният министър Росен Желязков отново е удължил срока за подаване на оферти за концесията на летище София. Вместо до 5 февруари те ще се подават до 16,30 ч на 3 април.

Това е пето продължаване на процедурата. Обявлението е публикувано в Официалния вестник на ЕС, съобщават от ресорното министерство.

Заявленията ще бъдат отворени на 4 април 2019 г. в 9:30 часа българско време.

От транспортното министерство уточняват, че ще бъде удължен и срокът за поискване на разяснения или допълнителна информация, за което ще бъде съответно изменена документацията за концесията.

От съобщението става ясно още, че решението на министър Росен Желязков е продиктувано от искания на икономически оператори за удължаване на срока за подаване на заявления и оферти и е съгласувано и подкрепено и от консултанта на министерството по сделката – Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие.

В. 24 часа

Само 1,5% от проверените шофьори без винетка

Само 1,5% от шофьорите са били без винетка, съобщиха в петък от АПИ.

3631 автомобила са били проверени през януари, нарушителите се оказали 52, от които 30 са платили компенсаторна такса, а на 23 са съставени актове. Стойността на таксата е 70 лв. и тя дава право при липса на винетка пътуването на нарушителя да продължи в рамките на 24 часа

При отказ да се плати такса, на водача се издава акт, а глобата за липса на винека е 300 лева за леките коли и 1800 за автобуси и камиони. Рекордни продажби на винетки отчетоха още от пътната агенция. 1,063 млн. са купили шофьорите в периода 17 декември 2018 - 31 януари 2019 г. Сравнено с година по-рано, бройката им е с 440 000 по-голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 11.09.22 г.
fallback