fallback

Б. Борисов: Ще се търсят финансови възможности за дотиране на общински болници

Премиерът разпореди Министерството на здравеопазването да започне анализ на финансовото състояние на всяка общинска болници в страната

11:52 | 07.02.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на Сдружението на общинските болници, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти. По време на разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени“, заяви министър-председателят.

Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, подчерта още премиерът.

Министър-председателят разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната.

До утре Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя.

От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.

Междувременно Сдружението на общинските болници в България (СОББ) подкрепи протестите на медицинските специалисти и техните искания.

Положението, в което са поставени медицинските специалисти, е само един от резултатите на последователните действия за премахване на общинските болници. Това се посочва в декларация на Сдружението във връзка с протестите на медсестри от различни болници заради ниските им заплати.

Според сдружението проблемите в общинското здравеопазване се задълбочават. От СОББ отбелязват, че има сериозни разлики във финансирането на общинските и другите лечебни заведения.

„Средствата за болнична помощ в бюджета на НЗОК за 2018 г. нараснаха с повече от 180 милиона лева. От тях за по-голямата част от общинските болници бяха предвидени по няколко десетки хиляди лева – за пръв път в последните години. В сайта на НЗОК в  справка за изплатените средства на лечебните заведения е видно, че за десетки болници са запазва тенденцията бюджетите им да нарастват годишно с по няколко милиона лева”, подчертават от там и заявяват, че съзнателно създадените механизми за тези разпределения на практика водят до дискриминация на пациентите, лекуващи се в общинските болници. „Те поставят общинските болници, като извършващи стопанска дейност и населението, ползващо техните услуги, в много неблагоприятно положение. И при това се касае за дейност, пряко свързана със здравето и живота на близо два милиона българи. Странно е, че след толкова години проблеми в сферата на здравеопазване, Комисията за защита от дискриминация не се е самосезирала за този проблем”, коментират от сдружението.

СОББ дава за пример състоянието на МБАЛ Поморие и обслужваното от нея население. „За жител на общини Поморие и Несебър се приема, че са достатъчни по 16 лв. на човек годишно, при средно за страната 266 лв., а за област Бургас – 228 лв. И това след многократните протести на колегите и искания от страна на общината”, отбелязват от Сдружението и заключават: „Не можем да приемем по никакъв начин резултатите от тази политика”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 08.09.22 г.
fallback