fallback

Преглед на печата за 8 март

08:08 | 08.03.19 г.

Новата ЦИК ще е със значително обновен състав в. Сега

За пръв път от години съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъде сериозно обновен, като в същото време ГЕРБ ревизира позицията си и обявиха, че ще спазят законния срок и до 23 март ще изберат новите членове. Председателят на ПГ Цветан Цветанов обяви в четвъртък, когато изтече времето за номинации, че партията издига за председател на ЦИК бившия конституционен съдия Стефка Стоева.

Стоева има и дългогодишен опит като съдия във Върховния административен съд (ВАС) в отделение, което наблюдава изборите. Като конституционен съдия те бе сред шестимата, които постановиха, че Делян Пеевски може да се върне като депутат, след като подаде оставка като председател на ДАНС през 2013 г.

ГЕРБ, като най-голяма парламентарно представена партия, предлагат още шестима членове. Това са Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова, които и сега работят в комисията и с тях се търси „приемственост“ и „стабилност“ за евроизборите, които са след два месеца. Другите три номинации са Александър Андреев, досегашен говорител на ЦИК, но през 2014 г. влезе в нея от квотата на левицата, юристът Мирослав Джеров и Димитър Димитров, предложен от Асоциацията на политолозите и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Нено Димов: "Делойт" ще е консултант за концесията в Банско в. Сега

Международната консултантска компания "Делойт" ще консултира България по концесията за ски зоната в Банско, каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Компанията трябва в рамките на един месец да даде становище и да направи препоръки. Това се прави в отговор на искането на главния прокурор концесията да бъде приведена в съответствие с най-новите изисквания на закона. Договорът вече е сключен и това е направено по препоръка на Съвета по концесиите каза още Нено Димов. След намесата на главния прокурор правителството възложи на министъра да преговаря с концесионера на ски-зоната в Банско  - "Юлен". След като анализът е готов, Димов ще се обърне отново към Координационния съвет по концесиите, за да се намери решение.

КС отмени забраната пенсионери да са държавни служители в. Сега

Конституционният съд отмени текст в Закона за държавния служител, с който финансовият министър Владислав Горанов целеше да разчисти администрацията от пенсионери. Става дума за промени, прокарани без дебат - чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се постави условие, че пенсионер не може да бъде държавен служител. Очакваше се тази година благодарение на този текст администрацията да се освободи от 1650 пенсионери, които едновременно получават пенсия и заплата. Промяната засяга най-вече силовите ведомства поради възможностите за ранно пенсиониране в тях. Вчера обаче единодушно с 11 гласа Конституционният съд обяви този текст за противоконституционен. Мотивите на съда все още не са известни.

137 млн. лв. влизат във фонда за преструктуриране на банки в. 24 часа

137,25 млн. лв. трябва да влязат във фонда за преструктуриране на банките през тази година. Тази сума определи със свое решение УС на централната банка, съобщиха оттам. Всяка банка има различна по размер вноска, която зависи от нейния рисков профил. Колкото по-рисков е той, толкова по-голям размер е вноската за фонда Неговата цел пък е да поддържа паричен буфер, който да бъде задействан при нужда от преструктуриране на кредитни институции.

Радослав Миленков сменя Димитър Костов в БНБ? в. 24 часа

Радослав Миленков, който в момента оглавява Фонда за гарантиране на влоговете, найвероятно ще поеме поста на подалия оставка Димитър Костов, прогнозират депутати и финансисти. Миналата седмица Костов, който оглавяваше ключовото управление в БНБ - „Банков надзор“ подаде оставка. Според закона за БНБ, той ще продължи да отговаря за банките, но не повече от 3 месеца, след като парламентът я гласува. Предложение за негов наследник трябва да направи писмено управителят на БНБ Димитър Радев. Ако в тримесечен срок няма избор, някой от действащите подуправители временно ще поеме неговите функции.

1000 лв.глоба за палатка върху дюни в. Труд

Глоби от 500 лв. до 1000 лв. ще бъдат налагани на туристи и природолюбители, които са поставили хавлия, плажен чадър или палатка върху пясъчни дюни край морето. Това гласят промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които бяха приети на първо четене от депутатите от икономическата комисия към парламента. От 1000 лв. до 3000 лв. е предвидената глоба за нарушител, който бъде хванат да паркира кола, каравана, кемпер или ремарке върху дюните. А ако нарушението е направено от фирма, санкцията е по-висока – от 3000 лв. до 5000 лв. Още по-високи са санкциите за тези, които поставят преместваемо съоръжение върху дюни, като например павилион за сандвичи или напитки. За това нарушение глобата за граждани ще бъде от 2000 лв. до 5000 лв.

Лекари искат Очна болница да мине към Медицинския университет в. Труд

Лекари от общинската Очна болница във Варна настояват закъсалото финансово здравно заведение да стане база на Медицинския университет в града. Доктори и сестри са подали едномесечни предизвестия за напускане, стана ясно на заседание на комисията по здравеопазване към общинския съвет. Причината е окаяната материална база и амортизираното оборудване, които от години водят до загуби на кадри, пациенти и средства. В писмо до съветниците зам.-управителят на болницата проф. д-р Христина Групчева, 14 нейни колеги и 11 специализанти припомнят, че последният частичен ремонт на сградата е правен преди повече от 10 г., апаратурата е стара и е в лошо техническо състояние, таваните са полуразрушени, а санираният с картонени плоскости покрив е развъдник на гълъби, гризачи и насекоми.

Едва 7% от всички регистри в страната са модерни в. Монитор

До 7% от общия брой регистри са модерни и отговарят на по-новите изисквания. Това каза директорът на Дирекция „Модернизация на администрацията“ Красимир Божанов за „Монитор“. По негови думи при централната администрацията процентът е двойно по-висок – 15%.

Причините за изоставането ни не са малко. Една от тях е, че България не е стартъп страна като Израел, Сингапур или Естония. През годините администрациите са били задължени да поддържат база данни като източник на информация, справки и други, а голяма част от тези данни е постъпвала под формата на хартия. „С времето обаче никой не е имал лидерството да каже на хората да си улеснят работата и да преминат към електронни варианти“, коментира Божанов.

Е-система за разрешителни за строежи най-рано догодина в. Монитор

Електронната система за получаване на разрешителни в строителството е възможно да започне да работи най-рано догодина, прогнозира ресорният зам.-министър инж. Валентин Йовев. Темата много пъти се повдига от Камарата на архитектите в България (КАБ) и други браншови организации.

Освен липсата на кадри, съществува съпротива в администрацията към електронната комуникация. Все пак има и проблясъци - от 1 януари в строителното министерство вече функционира е-система и "химикалките вече не се ползват за подписване на документи", обяви Йовев по време на кръгла маса за проблемите на строителството, организирана по време на изложението "Архитектурно-строителна седмица" в Интер Експо център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 11.09.22 г.
fallback