fallback

Как да задържим милениълите* на работа?

За младото поколение у нас по-високите заплати вече не са достатъчни

10:27 | 01.04.19 г. 6

Повечето компании в България се надпреварват да дават по-високи заплати, но за младото поколение у нас, т. нар. милениъл поколение* това вече не е достатъчно. Това мнение изказа пред Bloomberg TV Bulgaria Камен Колчев – председател на Съвета на директорите на „Елана финансов холдинг“.

Една от услугите, които компанията на Колчев предлага, е пакет от идеи за стимулиране на служителите на даден работодател. Част от идеите са свързани с директно финансово стимулиране за ниските нива на производството, а други са по-скоро насочени към висококвалифицираните служители, които искат да усещат грижа и за кариерното им развитие. Т. нар. „финансово добруване“ касае целия персонал, а не само определени топ мениджъри. 83% от компаниите в САЩ се грижат за служителите си, използвайки финансовите пазари, цитира Колчев проучване сред 80-те най-големи компании отвъд Океана. 

Според Колчев лоялността се гарантира не само с висока заплата, но и със средата на работа, със доброто отношение и с това как служителят усеща компанията. Той трябва да усеща, че компанията се грижи за него, каза още председателят на Съвета на директорите на "Елана". 

Един от начините да се задържи ценен служител е чрез дългосрочни инвестиции в човека, които да бъдат ползваеми сред определен период от време.  „Предлагаме на работодателите да дадат възможност на своите служители да заделят определена сума от заплатите си, оставяйки я за управление на компанията. А работодателят след това да дублира парите. Така след определен период от време всеки един служител ще може да разполага с една нелоша сума за покриване на текущите си нужди“. 

Какво още каза Колчев и Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, вижте във видео материала.

*милениъл поколение - Родените от средата на 80-те до началото на XXI век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
fallback