fallback

Апартаментгейт подхрани очаквания за превес на БСП на евроизборите

Темите, свързани с престъпност и корупция, стават все по-важни за обществото

16:26 | 05.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Една трета от от потенциалния електорат на ГЕРБ е разколебан в намеренията си да гласува и сега за тази партия на фона на скандалите с евтините луксозни жилища за управляващите.

Според 55% от запитаните в темата с апартаментите на Цветан Цветанов и други високопоставени личности има и морален, и законов проблем. 17% намират най-вече законов проблем, 14% намират само морален проблем, а 6% не намират проблем. Останалите се колебаят, показва експресен сондаж на Gallup International  за събитията от последните седмици. 

От допитаните 87% смятат, че оставката на Цветанов не решава проблема, 6% - че го решава. Останалите се колебаят.

На този фон за първи път онези, които смятат, че БСП може да спечели повече гласове от ГЕРБ на евроизборите, застигат и превишават тези, които не смятат така. Според 45% това е възможно, 40% – че не е възможно, а останалите се колебаят.

Следващи вълни на сондаж ще покажат дали това е трайна тенденция, или е ефект на моментната снимка. Подобно е съотношението между онези, които се съгласяват с това, че виновен за този модел е самият премиер Бойко Борисов, и онези, които не смятат така.

gallup

Явно влиянието на продължаващия скандал е сериозно, отчитат социолозите.

По другата тема от последните седмици 77% от запитаните не одобряват да се опрощават дългове на вероизповеданията. От тях 13% са на обратното мнение и заявяват своето одобрение, а 10 на сто не могат да преценят. Това показва, че решението тази идея да се преразгледа и прецизира е било в правилна посока, според българите.

gallup

В годината на избор на нов главен прокурор става важен и въпросът кой от главните обвинители се е справил най-добре с работата си, според българите. Въпреки слабата запознатост и традиционен негативизъм, все пак се наблюдават и положителни оценки, като най-много такива събира настоящият главен прокурор – Сотир Цацаров, посочен от 21%. Борис Велчев се е справил най-добре с работата си според 16 на сто от запитаните. Иван Татарчев – посочват 7%, а 5% избират Никола Филчев.

Причината за такъв тип данни вероятно идва и от теми, получили широка гражданственост, като, например, борбата с контрабандата. Според 45% от запитаните налице е реален напредък в борбата с контрабандни цигари у нас и го отчитат като положителен факт. За 19 на сто обаче няма реален напредък и данните са опит да се прикрие реалността. Висок е и процентът на хората, които се колебаят – 36 на сто.

Темите, свързани с престъпност, корупция и т.н., стават все по-важни за обществото. Онова, което би могло да навреди на имиджа на вътрешните работи и сигурността, очевидно са идеи, като тази за адвокатите и ДАНС.

Мнозинството от 69% от българите са на мнение, че адвокатите в страната трябва да са напълно независими от властта и да пазят интересите и тайните на клиента си. Но 19 на сто от запитаните са на обратното мнение и подкрепят идеята адвокатите да станат на практика агенти на ДАНС и да докладват за случаи, засягащи националната сигурност. Останалите 12% се колебаят.

Сондажът е проведен на 3 – 5 април сред 801 души на територията на цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
fallback