fallback

Какво спъва България, за да се превърне в балканската Швейцария?

Недостигът на работна ръка и липсата на електронно правителство са проблемите на страната ни, посочи председателят на БТПП Цветан Симеонов

16:53 | 23.04.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Има множество данни у нас, които сочат, че бизнес климатът е благоприятен – част от тях са приемливото равнище, на което остават основните макроикономически показатели, стабилна данъчна система, показателите за изпълнението на бюджета, ниските нива на националния дълг към БВП на страната. Остават обаче двата основни проблема – недостигът на работна ръка и липсата на електронно правителство. Това анализира Цветан Симеонов, председател на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако се подобри ситуацията в администрацията, можем да очакваме в недалечно бъдеще България да се превърне Швейцария на Балканите“, прогнозира представителят на предприемачите.

Симеонов коментира мнението на експерти, че сегашният икономически модел на страната е изчерпан. Според него промените не биха повлияли негативно, проблем е обаче, че в нашата страна често те се прилагат без да е извършена предварително оценка на въздействието им.

„Все пак резервите на модела не са напълно изчерпани, отбеляза Симеонов. „Българската икономика има още страшно много резерви – преди всичко ние все още изнасяме суровини, а има какво да се попълни в тази насока. Например, вече сме един от лидерите в Европа в производството на авточасти, но по-добре би било да започнем да ги изнасяме като готови автомобили“, посочи той.

Председателят на управителния съвет на БТПП коментира и възможността за присъединяване на България към валутния механизъм ERM II. Според него това е една от темите, за чийто напредък ключова роля би имало създаването на електронно правителство.

„Хубавото е, че отдавна сме във валутен борд, дисциплината ни във финансовата част на икономиката е много по-сериозна, отколкото на други страни, които са дори членки на еврозоната“, каза Цветан Симеонов.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
fallback