fallback

Прокуратурата отново даде на съд Румен Овчаров за „Мини Бобов дол“

Бившият министър на енергетиката е ощетил държавното дружество не с 9 млн. лева, а с 24 млн. лева

11:10 | 25.04.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Специализираната прокуратура отново даде на съд бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, съобщава се на сайта на държавното обвинение. На съда са предадени и Пламен Стефанов - бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол" ЕАД, и Анна Янева, бивш заместник-министър по същото обвинение - за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева.

Investor.bg припомня, че на 30 март миналата година Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров за длъжностно престъпление и за това, че умишлено не е упражнил достатъчно контрол, поради което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" в общ размер 8,94 млн. лева. 

През май същата година делото беше върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Специализираната прокуратура е успяла да събере доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Румен Овчаров контрол върху „Мини Бобов дол" са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, или почти три пъти повече от първоначалното обвинение.

От доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура след връщането на делото от съда, е установено, че под наказателната отговорност трябва да се приведат и бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката и бившият изпълнителен директор на „Мини Бобов дол" ЕАД.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост в периода от 25 май 2006 г. до 18 март 2009 г., от която са последвали значителни щети в особено големи размери за предприятието „Мини Бобов дол" ЕАД, в размер на повече от 24 млн. лева, като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на „Ораново" ЕООД са прехвърлени правата на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино" и участък „Бобов дол" от находище „Бобовдолски въглищен басейн", от което е последвало откриване на производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол" ЕАД.

Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
fallback