fallback

Апелативната спецпрокуратура проверява спряната преписка срещу Боил Банов

Проверката е заради жалби от Григор Здравков и БСП от 21 и 25 април

12:18 | 03.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Апелативната спецпрокуратурана проверява спряната преписка по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов, информираха от пресцентъра на обвинението. Тя е изискана, за да бъде осъществен инстанционен контрол върху постановения прокурорски акт от 11 април, с който се прекратява досъдебното производство поради липса на данни за извършено престъпление. 

Проверката е заради жалби от Григор Здравков и БСП от 21 и 25 април.

От прокуратурата посочват още, че към жалбата на БСП е приложен и запечатан плик, с посочване на съдържанието - мобилен телефон и разпечатка на запис от него, с констативен протокол от нотариус за идентичност между съдържанието на записа в телефона и разпечатката на хартия. 

До настоящия момент в хода на проверката никое от лицата, от които са снемани обяснения (включително и народният представител Елена Йончева, като подател на сигнала) не споменава за съществуването на въпросния мобилен телефон, допълват от държавното обвинение.

В обясненията си Йончева твърди, че на 11 април намерила в своята пощенска кутия в Народното събрание оптичен носител (диск), с неизвестен подател. След като презаписала файла от диска на флаш памет, унищожила диска, а флаш паметта със записания разговор предоставила на Специализираната прокуратура, се казва още в съобщението на прокуратурата по казуса.

Припомняме, че специализираната прокуратура прекрати проверката по така наречения случай „Ало, Банов съм". От спецобвинението уточняват, че след анализ на събраното в рамките на проверката, не са открити данни за извършено престъпление от страна на министъра на културата Боил Банов при възлагане и изпълнение на обществена поръчка за строителство на втори и трети етап на „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“– известен като Ларгото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
fallback