fallback

Военният министър за преговорите за нов изтребител: Дяволът е в нюансите

Красимир Каракачанов отрече да се обсъжда сваляне на цената на F-16

11:26 | 20.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Някои от параметрите, които се предлагат от американската страна в офертата за придобиване на нов изтребител, не са изгодни. Заплащането е по-високо от очакваното и то неоправдано по-високо. Това заяви по Нова телевизия военният министър Красимир Каракачанов.

„По време на преговори не се говори за цени, но лично аз смятам, че някои от параметрите на сделката не са изгодни и е въпрос на преговори цените да бъдат нормализирани. Те са по-високи от очакваното и то неоправдано. Тук не става въпрос за това, което говори президентът, че искаме да намалим цената за сметка на способностите на самолета, т.е. да му отрежем ракетите , въоръжението, навигация и т.н. Ние говорим за комплекта от способности, които един самолет трябва да има. Има някои от компонентите, за които смятаме, че цените могат да са по-ниски. Има някои от компонентите, за които смятаме, че цените могат да са по-ниски“, обясни той. 

Като пример за това вицепремиерът даде заплащане, което американците искат, за езиково обучение на българските пилоти. Каракачанов не вижда никакъв смисъл да се заплаща от страна на държавата, а и на българските данъкоплатци, нещо, което пилотите ни така или иначе имат – те са преминали през езиково обучение.

Военният министър отрече да се водят преговори за сваляне на цената на F-16 и даде пример с чаша, което се предлага за 5 лева, а реалната ѝ стойност е 3 лева.

Според Красимир Каракачанов обаче на пазара всеки се опитва да печели повече и това е нормално, но е в сферата на политиката и геополитиката. Той заяви, че разбира по друг начин отношенията в сферата на отбраната, „където трябва да има идея и цел да имаш годен и боеспособен съюзник, като това е политическо решение“.

Военният министър изрази мнение, че ако не се договори плащане на вноски за новите изтребители, това може да спре плащанията по другите проекти за модернизация на армията ни, а може и да удари повишаването на възнаграждението на военнослужещите. По думите му „дяволът е в детайлите“.

Според министъра с който и да водим преговори–- за италиански или шведски изтребители – бихме имали подобни проблеми в нюансите на сделката.

На въпрос дали се опасява от "нов Костинброд" в четвъртък/петък, каквато прогноза направи премиерът Бойко Борисов за опорочаване на изборите, Каракачанов каза, че не разполага с конкретна информация.

Въпреки това обаче военният министър и вицепремиер посочи, че както се развива предизборната кампания, нещата не опират само до опасения.

Каракачанов нападна лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който „сипе лъжи и компромати навсякъде. "От едно лице с четири дела срещу себе си чух всичко, в един момент се зачудих дали не съм убил баба си", коментира Каракачанов.

Според него обаче не може никой, който има имунитет и смята, че е безнаказан, да раздава морални присъди, да клевети и лъже. "Айде стига толкова", отсече Каракачанов и така подкрепи проекта на парламентарната група на ВМРО за наказателна отговорност за политици заради лъжи.

Така лидерът на ВМРО коментира предложението на парламентарната група на партията за затвор и глоба от 10 до 15 хил. лева и наказание „лишаване от свобода” до четири години за лица, които обиждат или клеветят, но са евродепутати, депутати, министри или председатели на политически партии.

„Не смятате ли, че нормално, когато един човек, който е облечен с власт, има имунитет, лъже,клевети и обижда и никой не му търси отговорност, защото той се ползва с някаква власт. Вижте, някой, срещу когото има четири дела, продължава да обяснява за някаква паспортна мафия и глупости, при положение, че и ДАНС и Специализираната прокуратура са казали, че няма нищо такова, някой продължава да клевети. Това са ненормални неща”, смята Каракачанов.

Министърът отхвърли опитите да даде информация за имотната си декларация. "Кое е нарушението, какво не съм спазил в закона", попита той и цитира член от инструкциите за попълване на имотните декларации, където пише, че тераси и мазета може и да не се декларират. "После върви обяснявай, че нямаш сестра...Това не е свобода на словото, това е клевета", заяви Каракачанов.

Той подкрепи инициативата на главния прокурор за проверка на офшорните сметки на хора, които заемат висши държавни длъжности. Според Каракачанов тези сметки трябва да бъдат публични и обществото да има информация за тях. „Офшорните сметки не са забранени по закон, но е хубаво да се знаят“, смята Красимир Каракачанов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 07.09.22 г.
fallback