fallback

Николай Василев: България няма да се отлепи от дъното, ако не влезе в еврозоната

Най-голямата полза от приемането ни ще е за международния имидж на страната, смята бившият икономически министър

14:02 | 05.06.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическите показатели на страната са добри, но България няма да се отлепи от дъното, ако не ни приемат в еврозоната. Това коментира в ефира на БНТ Николай Василев, бивш министър на икономиката.

Рейтинговата агенция Standar&Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива. Агенцията е потвърдила дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута - три пъти Б минус с положителна перспектива. Според Василев това е добър рейтинг. 

По думите му сме закъснели с цяло едно десетилетие за приема в еврозоната, като според него причините са две – страната ни не е достатъчно активна в исканията си и не всички държави от клуба на богатите искат да ни приемат. „За мен въпросът е само политически“, посочи бившият министър.

По думите му България има остър, рязък ръст на заплатите през последните 3-4 години и той ще продължи, но който иска по-високи заплати трябва да знае, че някои цени малко ще се вдигнат. Според него обаче, ако Българя стане част от еврозоната, цените на някои други стоки ще паднат, например европейските автмобили. „За мен има две големи ползи от приемането на еврото. По-малката е икономическата - повече инвестиции, търговия, туризъм. Втората, за която по-малко говорим, е по-важна - това е международният имидж на страната“, посочи той.

Банките ни ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка, ще има по-високи доходи, повече инвестиции, а и международният имидж и авторитет на страната ще се подобри, обясни Василев. По отношение на Банковия съюз бившият министър поясни, че в момента тече преглед на качеството на активите, което е „стъпка напред“. Той не споделя притесненията около стрестестовете и е категоричен, че банките в страната са стабилни. България не е изправена пред риск или криза, посочи още Николай Василев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
fallback