fallback

ЕК: Необходимо е още в борбата с корупцията и прането на пари

Българските власти ще трябва да покажат конкретни резултати, подкрепени от окончателни присъди по корупционни дела на високо ниво, посочват от ЕК

19:32 | 05.06.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия отправи поредни критик към България за недостатъчни действия в борбата срещу прането на пари и корупцията в годишните си препоръки за икономически растеж за държавите членки на Европейския съюз.

Според ЕК е необходимо още за разработването на адекватни национални политики за борба с прането на пари и финансирането на терористична дейност.

В допълнение от комисията отправят критика и към банковия сектор, където е необходимо „да бъде увеличен националният надзор върху международните финансови трансакции и да се гарантира ефективното прилагане на рамката срещу прането на пари“.

Също така е необходимо повече за справяне с риска от корупционни практики.

Българските власти ще трябва да покажат конкретни резултати, подкрепени от окончателни присъди по корупционни дела на високо ниво, посочват от ЕК.

Също така според Брюксел секторът на автомобилното застраховане показва известни слабости.  Устойчивостта на сектора ще бъде подпомогната и от подобряване на ценообразуването, като се взима предвид шофьорската история на водача.

Критики има и по отношение на реформите в публичната администрация и електронното управление, които продължават да са „бавни“ и водят до „недостатъчни подобрения“, докато бизнес средата остава „слаба“. Приети са редица реформи, но прилагането им на практика изостава.

„Институционални недостатъци, регулаторна несигурност, корупция и недостатъчното предлагане на работна ръка остават сред основните пречки пред инвестициите“, се казва в препоръките.

Европейската комисия също така препоръчва на България  да подобри събирането на данъци чрез целенасочени мерки в области като данъци за горивата и трудови данъци. 

В същото време е нужно и подобряване на корпоративното управление на дружествата, държавна собственост, чрез приемане и въвеждане в сила на ново законодателство, се посочва в оценка на ЕК, цитирана от БТА.

България трябва да осигури стабилността на банковия сектор, освен чрез засилване на надзора, и с насърчаване на адекватно оценяване на активите, включително банковите гаранции и стимулиране на функционирането на вторичния пазар за необслужвани кредити.

Европейската комисия призовава страната ни да насочи свързаната с инвестиции икономическа политика към изследвания и иновации, транспорт (най-вече неговата устойчивост), водите, отпадъците и енергийната инфраструктура, както и към енергийната ефективност, като се вземат предвид регионалните неравенства и се подобри бизнес средата. 

Според ЕК страната ни е необходимо да засили качеството на работната ръка чрез подобряване на уменията, включително дигиталните умения. Следва да се подобрят качеството, адекватността на трудовия пазар, както и обхватността на образованието и обучението, особено на ромите и другите групи в неравностойно положение.

Европейската комисия препоръчва да се вземат мерки за социално включване чрез подобрен достъп до равнопоставена заетост и социални услуги, както и по-добра подкрепа при минималните доходи.

Следва да се подобри достъпът до здравни услуги, включително като се намалят неофициалните плащания и се вземат мерки срещу недостига на професионалисти в здравеопазването, отбелязва Еврокомисията, цитирани от БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
fallback