fallback

ГЕРБ внасят закон за 1 лев партийна субсидия

По думите на премиера Бойко Борисов със спестените пари ще се строят детски градини и ясли

10:39 | 06.06.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Взехме решение, входирахме го в парламента. Вкарахме закон за 1 лев субсидия, да видим как ще се оправят партиите на следващите години. Как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражянва, който и да било. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с парламентарната група в парламента, цитиран от Dnes.bg.

"Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия в много страни милиардерите да са и премиери –  няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но нали знаете, в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, издадохме постановление, входирахме го снощи в парламента, събрахме се сутринта с групата", обясни министър-председателят.

Той призова всички парламентарни групи да подкрепят предложението. По думите му със спестените пари ще се строят детски градини и ясли.

Бойко Борисов съобщи, че с Владислав Горанов обмисля "отпадане на данъка" върху книгите.

"Защо за толкова години в управлението – поотделно, заедно, БСП и ДПС не направиха това? Защото пари при тях нямаше", коментира Бойко Борисов.

Днес Народното събрание по план ще обсъжда фиксирането на партийна субсидия на 11 лева на глас, след като в продължение на години заради законови неуредици партиите са получавали над 13 лева на глас. Възможно е в дневния ред на парламента да бъде записано и гласуване на новите предложения за 1 лев партийна субсидия.

Investor.bg припомня, че преди дни стана ясно, че прокуратурата дава 30-дневен срок на министъра на финансите Владислав Горанов, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Във Върховната административна прокуратура (ВАП), която провери изнесената информация в "Шоуто на Слави", пресметнаха, че партиите всъщност са получили не 11 лева на глас, а над 13 лева , както и че методиката на изчисляване на субсидиите противоречи на закона. "Шоуто на Слави" се позова на получена от финансовото министерство информация, а главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди проверка.

Върховна административна прокуратура сезира и Сметната палата за осъществяване на финансов контрол, както и Върховна касационна прокуратура предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на ведомството на Владислав Горанов.

От разследването на "Шоуто на Слави" се разбра, че реално изплатената субсидия е над 38,684 млн. лева, което е с над 6,519 млн. лева повече.

От проверката на ВАП се разбра, че на петте политически партии и коалиции –  ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредби на Закона за политическите партии. От БСП заявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. Социалистите поискаха и оставката на финансовия министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
fallback