fallback

КПКОНПИ не установи нарушения в „Апартаментгейт“

Прекратени са проверките и по сигналите срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков

11:55 | 24.06.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила нарушения при проверките срещу Цветан Цветанов, министър Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов. Това става ясно от решенията на комисията, публикувани на нейния сайт.

Представителите на управляващите бяха разследвани от комисията по информация в медиите, излязла преди няколко месеца, относно имоти, купени на по-ниски цени от пазарните. 

При Лозан Панов КПКОНПИ е приела, че сигналът срещу него в качеството му на председател на Върховния касационен съд и председател на Административен съд - София - град в периода 2007-2012 г. ще бъде препратен към Инспектората на ВСС. В сигнала се съдържат твърдения за облагодетелстване чрез служебно положение на Лозан Панов - председателя на ВКС, както и нарушаване на изискванията на Висшия съдебен съвет за висок морал на представителите на съдебните власти.

КПКОНПИ е прекратила още и проверките по сигналите срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков. Те са по различни казуси, този със Симеонов се отнася за сделка в периода, когато той е бил председтел на общински съвет в Бургас. Сигналът срещу Жаблянов е за грешна информация в подадена декларация във връзка с имот и средствата, свързани с него. При Крум Зарков сигналът е за имотни сделки.

Припомняме още, че Цветан Цветанов, Ваня Колева, Цецка Цачева и Красимир Първанов се разделиха с постовете си след скандала с т. нар. „Апартаментгейт“.

Investor.bg припомня, че скандалът започна с разкритията, че в сгради на строителната фирма „Артекс“, построени в квартал „Изток“, луксозни апартаменти на силно занижени цени са закупили представители на ГЕРБ на високи постове – Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. „Апартаментгейт" се разрасна, след като медиите сигнализираха за несъответствия в нотариалния акт за тризонета на началника на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 12.09.22 г.
fallback