fallback

ГЕРБ държи на намаляването на партийната субсидия на 1 лев

Няма да се въвеждат преференциални ДДС ставки

11:33 | 25.06.19 г. 3

ГЕРБ държи на намаляването на партийните субсидии до 1 лев на получен глас.

Това стана ясно след проведения днес Коалиционен съвет.

"Ние сме поканени на разговори от Обединени патриоти, които те ще инициират с всички политически партии в парламента, и сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии“, коментира премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието, предава БНР.

Още тази седмица парламентът ще има нов кръг от консултации между политическите сили за размера на дъравната субсидия за партиите, реши съветът на управляващата коалиция.

На заседанието е взето и решение да не променят данъчните закони в рамките на мандана, т.е. няма да има намаляване на ДДС ставки за продукти от първа необходимост.

„Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече“, посочи Борисов.

Партньорите в управлението - ГЕРБ и Обединени патриоти, обсъдиха  размера на партийната субсидия, след като правителството предложи намаление на парите за партиите от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас. Коалиционният съвет се събра, след като миналата седмица парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет.

Патриотичните формации подкрепиха на първо четене в парламента правителственото решение за 1 лв. държавна субсидия, но поискаха прецизиране на текстовете преди окончателното гласуване. За свикването на спешния Коалиционен съвет настоя лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който днес допусна, че е възможно разногласията в управляващата коалиция по темата партийни субсидии да я разклатят. Преди началото на коалиционния съвет той каза, че темата трябва да се отложи във времето.

„Ще потърсим някакво разумно решение. Възможно е и да не постигнем общо решение, но ще се опитаме да го направим. Много прибързано бяха взети решенията във всяка една от партиите и мисля, че е нужен малко по-обширен, мащабен диалог и консултации“, отбеляза Симеонов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
fallback