fallback

През юни търговията с храни и лекарства се свива, с горива се увеличава

Спадът при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки е близо 10% на годишна база, отчита НСИ

12:43 | 08.08.19 г.

Продажбите на дребно през юни 2019 г. запазват равнището си спрямо същия период на миналата година. От календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) се вижда, че оборотите в търговията на дребно в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ остават без изменение на годишна база.

През първия летен месец на годината оборотът нараства при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5,1%). Търговските обороти обаче се свиват при нехранителните стоки без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.1%) и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0,9%).

Източник: НСИ

Спрямо година по-рано по-значителен спад е регистриран при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 9,8%.

По-съществен ръст се отчита при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - съответно със 7% и 6,3%.

Спрямо предходния месец намаление на оборотите има при търговията с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с нехранителни стоки - съответно с 0,5 и 0,4%, докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е регистриран ръст с 1,2%. 

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значителен спад се наблюдава в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.6%. Нарастване на оборота е отчетено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.2%.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
fallback