IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермер: Около 30% от свиневъдството в България вече е унищожено

Без взетите мерки, целият отрасъл може да фалира, твърди управителят на най-големия свинекомплекс в страната

10:41 | 13.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено с навлизането на заразата африканска чума по свинете. Опасността от заличаването за дълъг период от време на цял отрасъл от родното животновъдство все още не е преодоляна и мерките, предприети от държавните институции, трябва да се спазват. Това заяви по време на заседание на епизоотичната комисия в област Добрич д-р Румен Караманов, цитиран от БНР.

Той е управител на най-големия свинекомплекс в България – този в село Козлодуйци, където в момента се отглеждат близо 90 хил. животни. В област Добрби със заповед на областния управител беше обявено бедствено положение, въпреки че и до този момент няма открито огнище на африканска чума по домашните прасета. Мерките бяха взети превантивно, тъй като в областта има 8 индустриални ферми за прасета и се отглеждат над 120 хил. животни. 

Според Караманов проблемът с болестта е много сериозен и обрича свиневъдството на фалит, ако не се спазят мерките, които държавата вече е предприела. Заедно със свиневъдството пред фалит ще бъдат и други отрасли – месопреработвателните фирми, зърнопроизводителите, производителите на лекарства и затова да се говори, че някой се опитва да облагодетелства едни, а да страдат умишлено други, е повече от неправилно. 

Той подчерта, че Добрич е единствената област в страната, която обяви бедствено положение преди чумата да е навлязла и се дава за пример като начин на действие.

Според Караманов умишлено се всява напрежение по темата.

По повод протестите на събирачи на трюфели от миналата седмица, Караманов заяви, че са направени проверки на четирите официални пункта в областта за изкупуване на трюфели. Оказва се, че в нито един от лицензираните пунктове няма предаден нито грам.

Междувременно екипи на Агенцията по безопасност на храните се очаква да започнат проверки днес в личните стопанства в Пазарджишка област за това дали стопаните сами са умъртвили домашните си прасета като мярка за овладяване на заразата от африканска чума по свинете.

Продължава и блокадата на пътя Сливен - Ямбол при село Крушаре от недоволни от предприетите мерки за овладяване на заболяването. От дни протестиращите подават сигнали за незагробени животински отпадъци в района на село Гавраилово, в река Тунджа и напоителния канал край село Тополчане. Предстои да се вземат проби от водата, за да се установи дали е тя е годна за поливане.

БНР допълва, че здравните власти в Сърбия проверяват четири лични стопанства в страната за предполагаеми случаи на африканска чума по свинете.

Босна,Черна гора и Северна Македония забраниха вноса от Сърбия на прасета и свинско месо,за да не допуснат разпространение на заразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още