fallback

Ангелкова: Тепърва ще изчисляваме вредите от фалита на Thomas Cook

Задълженията на Thomas Cook ще бъдат покрити от британския застрахователен фонд Atol, за което българските компании ще трябва да попълнят специален формуляр

17:49 | 23.09.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българското Министерство на туризма тепърва ще анализира щетите от фалита на британския туроператор Thomas Cook. Това стана ясно от изказването на министъра на туризма у нас Николина Ангелкова, която даде извънреден брифинг по темата след обявения в ранните часове на 23-ти септември фалит на един от най-големите туроператори. 

"Ние сме в непрекъсната координация с британското посолство. Британското правителство е предприело стъпки всички туристи да бъдат върнати обратно по своите домове с помощта на британския орган за гражданско въздухоплаване", подчерта Ангелкова. 

„В интерес на истината ние от петък сме в контакт с ръководството на компанията и с главния изпълнителен директор, от когото бяхме информирани, че събота и неделя ще бъдат критични с оглед на преговорите, които се водят за спасителния пакет на компанията. За съжаление явно до положителен резултат не се е стигнало и в 4.00 ч. българско време бе обявен фалитът на компанията. Ние сме в непрекъсната координация и контакт с британското посолство", допълни Ангелкова.

"По данни на посолство има около 2500 туристи, които са пристигнали през компанията. Днес се очакват два полета от летище Бургас да бъдат изпълнени към Обединеното кралство. За утре се планират други два полета", стана ясно още от думите на министъра на туризма.

Ангелкова обясни, че задълженията на Thomas Cook ще бъдат покрити от британския застрахователен фонд Atol, за което българските компании ще трябва да попълнят специален формуляр. Тя допълни още, че на 24-ти септември от 16:30 ч. ще има среща с българската туристическа индустрия за детайли по процедурите. Предстои Министерството на туризма да пусне специален сайт.

Министър Ангелкова е свикала среща с всички хотелиери, които работят с Thomas Cook.

"Получихме информация от британския орган по гражданско въздухоплаване, че всички 6000 хотела ще получат своите плащания, като попълнят формуляр от от британското посолство. Този фалит ще създаде доста сериозни затруднения по отношение на плановете за сезон 2020 г. и най-вече по отношение на дъщерните компании на Thomas Cook", отбеляза тя. 

350 000 - 450 000 на брой са туристите, които туроператорът води годишно в България, каза още Ангелкова. В България "Астрал Холидейс" е официален оторизиран агент на Thomas Cook. "Нямаме информация за български туристи, които са останали там заради фалита на фирмата", посочи още тя.

Едноименната авиокомпания изпълнява 30-50% от летните полети от Великобритания до българското Черноморие.

Цялото изказване на Ангелкова вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
fallback