fallback

КНСБ: Медсестра - 900 лв., млад лекар - 1200 лв. заплата

Синдикатите организират протест за увеличение на възнагражденията на медицинските работници

14:31 | 28.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател

Синдикатите на здравните работници в КНСБ , с подкрепата на съсловните организации, организират митинг-шествие на 7 октомври в София. Исканията на синдиката е увеличение на заплатите на лекарите и медсестрите, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти в централата на Конфедерацията, предаде БТА. Синдикатите искат минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници; 950 лева за медсестрите в университетските болници и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Заплатите могат да бъда вдигнати на две стъпки - с първата веднага, а втората от началото на следващата година. Тези нива на заплатите вече са договорени в колективния трудов договор в здравеопазването, но още не е изпълнено, посочиха от КНСБ. 

В страната липсват 30 000 медсестри и 4000 акушерки, каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Над една трета от медицинския персонал са на възраст над 68 години и могат да напуснат системата. Хората работят защото пенсиите са ниски - за акушерките и медсестрите те са около - 300-400 лева, допълни тя.

Междувременно тази сутрин лекари и медицински сестри от Карловската болница отново излязоха на протест, организиран от Българската асоциация на медицинските сестри. Две седмици след като от детското отделение сестрите подадоха колективна оставка, вчера това направиха и от Вътрешно отделение на болницата, съобщава БНТ. Медицинските сестри и лекарите от МБАЛ "д-р Киро Попов". Те направиха шествие от площада в града до здравното заведение.

За пореден път медицинските сестри и лекари поискаха достойно заплащане на техния труд и увеличение на основната заплата на 950 лева. В момента трудовите възнаграждения на медицинските сестри са между 720 и 750 лева. Управителят на болницата предлага увеличение на заплатите от първи октомври със 100 лева. Сумата от 950 лева според ръководството на здравното заведение е достижима към декември. Предизвестията на сестрите изтичат след две седмици.

Карловската болница обслужва хиляди пациенти от седем общини. Протестът на медицинските сестри и лекарите не е подкрепен от местната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
fallback