IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк: Повишаваме прогнозата за ръст на БВП на 3,5% за 2019 г.

Според икономическия анализатор на банката Емил Калчев промяната е заради силното представяне на българската икономика с 4,2% през първите шест месеца на тази година

15:34 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прогнозата на Райфайзен Рисърч за икономическия ръст на България за цялата 2019 г. се повишава от 3% на 3,5%. Основна причина за това е силния резултат от първото полугодие (4,2%). Това коментират от Райфайзенбанк (България) в редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към септември, като фокусът е върху ръста на брутния вътрешен продукт.

Според икономическия анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев очакванията са на фона на песимистичните оценки за състоянието на икономиката към края на третото и очакванията за четвъртото тримесечие от бизнес анкетите на Националния статистически институт от август.

“За второто полугодие очакваме растеж от малко под 3%, движен от вътрешното търсене и подкрепян от експорта, докато вносът ще се възстанови до слаб растеж, посочва той. "По отношение на динамиката на компонентите на БВП от страна на търсенето, износът през второто тримесечие нарасна с 2,1% спрямо второто тримесечие на 2018 г., а вносът намаля с 4%. От своя страна крайното потребление се увеличи с 1%, а брутo капиталообразуването се сви с 4,1%”, смята анализаторът. 

Емил Калчев напомня, че от страна на предлагането, през второто тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП очаквано има в сектора на услугите (2,7 пр.п.), следван от индустрията (0,7 пр.п.), в т.ч. строителството (0,3 пр.п.), докато селското стопанство влияе слабо за ръста (0,1 пр.п.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още