fallback

Емил Хърсев: Volkswagen не се е отказал от Турция

Всяка инвестиция е важна за България, но въпросът е каква е цената за привличането й, каза финансистът

09:29 | 16.10.19 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Германският автомобилен концерн Volkswagen не се е отказал от Турция, но ясно огласеното решение е да се отложи взимането на решение за тази инвестиция, каза по БНТ финансистът Емил Хърсев.

От Volkswagen обявиха във вторник, че отлагат решението си за завода на стойност 1,3 млрд. евро заради започналата миналата седмица турска операция в Сирия.

За Хърсев вече твърде сериозно се поставя въпросът, който е трябвало да си постави в самото начало - какви са критериите и как изобщо се избира локацията за една такава инвестиция, подчерта той.

Емил Хърсев каза, че е имало изказване на един от членовете на Надзорния съвет на концерна, който е и акционер, което е поставило много въпроси, в това число и въпроси, които ние трябваше да си поставим – „какви са тези състезания, какъв е този спринт и надпревара да се дават субсидии на частни фирми и по какъв начин изобщо се допуска този механизъм на наддаване на субсидии, при който естествено, че нито една европейска държава не би могла да конкурира една централизирана и авторитарна държава като Турция“.

Финансистът посочи, че не е видял и не е чул ръководен фактор в България, който да каже, ако дадем 400 млн. евро, колкото е обещала Турция, как страната ни ще ги получи обратно. Той смята, че има много основания да се постави въпросът за корупцията във Volkswagen. „Предложен е максимумът от нашата държава и този подарък от близо 300 млн. лв. не е много обоснован. Хубаво е да имаме знаков инвеститор, добър имидж е, но трябва да се гледат ползите“, посочи финансистът. 

По думите на Хърсев България би трябвало малко по-трезво да оценява възможностите си. Всяка инвестиция е важна, но въпросът е каква е цената за привличане на тази инвестиция, категоричен е Хърсев. И допълни, че трябва да се разбере по какъв начин се харчат държавните пари, когато става въпрос за стимулиране на чуждестранни инвестиции.

Що се отнася до военния конфликт в Сирия и отлагането на решението за инвестицията, то България вече е в по-изгодна позиция, коментира Хърсев. Според него страните, които ползват безмитен режим с европейското икономическо пространство, трябва да не спъват конкуренцията и да не субсидират над нормите. 

Германският автомобилопроизводител вече създаде свое турско подразделение в западния град Маниса в началото на октомври, с което постави основите за начало на производствената си дейност в Турция. Въпреки това противоречивите решения на президента Реджеп Ердоган и негодуванието срещу тях в Брюксел разколебават компанията.

Заради военната си офанзива в Сирия Турция попадна под силна международна критика. В понеделник германското правителство призова за незабавно спиране на военната операция. Страните членки на Европейския съюз се договориха вчера да ограничат износа на оръжие за Турция, а президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции на Анкара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 06.09.22 г.
fallback