fallback

Обсъждат нови правила за разпределяне на заплатите на медицинския персонал

Методиката ще бъде неразделна част от пакет документи, които ще бъдат приети преди началото на новата финансова година

16:16 | 24.10.19 г.

Обсъждат се нови правила за разпределяне на заплатите на медицинския персонал, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По методиката за заплатите се работи в момента заедно с Българския лекарски съюз /БЛС/. Методиката ще бъде неразделна част от пакет документи, които ще бъдат приети преди началото на новата финансова година заедно с новия Национален рамков договор, допълни Ананиев, цитиран от БТА.

С БЛС се обсъждат и основните правила за формиране на разходите по отделните здравноосигурителни плащания. Първоначалното предложение на Министерството на здравеопазването беше не по-малко от 50% от приходите по клинични пътеки да бъдат за заплати на персонала и да се направи съотношение колко от тях ще бъдат за санитари, за медицински сестри, лекари.

„Ще има правила, за да има спокойствие в системата и хората да бъдат убедени, че е приложен най-справедливият принцип на разпределение на парите в зависимост от положения труд“, подчерта министър Ананиев.

По думите му най-слабо оценен към момента е човешкият труд и протестите са свързани най-вече с възнагражденията. Държавата, МЗ и съсловните организации трябва да договорим такива нива, които да предложим на всички участници в медицинския процес, добави министърът. 

В отговор на въпрос дали се е запознал с ценоразписите на болниците Ананиев каза, че след като ги е прочел се е "чудил как може да има такива виртуозни решения за услуги в системата на здравеопазването".

Предвидено е за следващата година средствата за болниците в бюджета на Здравната каса да бъдат увеличени с над 200 млн. лева, като ри четвърти ще бъдат предвидени за заплати на персонала. В това увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Планирано е този ресурс да не минава през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения.

В началото на октомври министърът каза, че се работи по промяна на механизма, от който не са доволни медицинските специалисти. "Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагрежденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някакво пропорция в заплащане", поясни тогава министърът.

Припомняме, че на национален протест на 7 октомври от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояха минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 08.09.22 г.
fallback