fallback

Медиците са в готовност за национална ефективна стачка, искат яснота по бюджета

Заплашват и с подаване на колективни оставки по места в страната

12:59 | 25.10.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Медицинските специалисти настояват да бъдат запознати с предварително изготвената бюджетна рамка на Министерството на здравеопазването. Те искат да знаят разбивка по пера, както и да получат правилата, по които ще се разходват публичните средства. Настояват също така това да стане до 31 октомври.

В писмо до здравния министър Кирил Ананиев, до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър Владислав Горанов и социалния министър Бисер Петков, както и до председателя на здравната комисия Даниела Дариткова те отново подчертават исканията си. Ако не бъдат изпълнени, заявяват стачна готовност.

Още от понеделник, 28 октомври, започват символични предупредителни протести в цялата страна.

Ако исканията им не бъдат изпълнени до определения срок, заявяват готовност за ефективни стачни действия и подаване на колективни оставки по места в страната. Те имат готовност за Национален протест съвместно с други синдикати и организации, които ги подкрепят - Синдикат на надзирателите в затворите СФСМВР и по-малки синдикати от страната, специализанти, пациентски организации и други. 

Медицинските специалисти настояват да научат предвидени ли са средства за увеличаване на заплатите им  съобразно исканията им от две минимални работни заплати (стартова за професията) и механизмите, по които това ще се случи.

Медиците искат да знаят кой е контролният орган, който ще проследява процеса и ще носи отговорност за финансирането. "Изискваме яснота и за това какво ще се случи с медицинските специалисти, работещи извън лечебните заведения, а именно: детски ясли и градини, училища, ДКЦ и кабинети, Домове за медико-социални грижи, Старчески домове и други", пишат в писмото си медиците.

Настояват за достойно заплащане на нощния труд - по 3 лв. на час, за изплащане на вреден и интензивен труд и за преминаване към намалено работно време от 7 часа на всички реанимационни отделения (ОАИЛ). Искат също да имат клас прослужено време не по-малко от 1,2 % на година. Посочват, че искат и писмено становище от здравния министър за промяна в Закона за съсловните организации.

Сред дългосрочните ангажименти те посочват: премахване на търговските дружества; промяна в категорията труд; задължително изготвяне на стандарти; остойностяване на труда на медицинските специалисти.

Предвидено е за следващата година средствата за болниците в бюджета на Здравната каса да бъдат увеличени с над 200 млн. лева, като ри четвърти ще бъдат предвидени за заплати на персонала. В това увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Планирано е този ресурс да не минава през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения.

В началото на октомври министърът каза, че се работи по промяна на механизма, от който не са доволни медицинските специалисти. "Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагрежденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някакво пропорция в заплащане", поясни тогава министърът.

Припомняме, че на национален протест на 7 октомври от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояха минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:58 | 11.09.22 г.
fallback